Znajdź parametr dla którego wielomian ma 3 miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pan Salva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 gru 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 3 razy

Znajdź parametr dla którego wielomian ma 3 miejsca zerowe

Post autor: Pan Salva »

Witam. mam problem z takim oto zadaniem:

Znajdź parametr dla którego wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-ax+2a-8=0}\) ma 3 miejsca zerowe.

Nie wiem jak się za nie zabrać, nauczyciel nie wytłumaczył nam tego...
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Znajdź parametr dla którego wielomian ma 3 miejsca zerowe

Post autor: tatteredspire »

\(\displaystyle{ x^{3}-ax+2a-8=(x-2)(x^2+2x+4)-a(x-2)=(x-2)(x^2+2x+4-a)}\)

No i deltę możesz policzyć. 3 pierwiastki (rozumiem 3 parami różne) czyli ten trójmian kwadratowy musi mieć dwa różne pierwiastki i każdy z nich musi być różny od 2.
Pan Salva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 gru 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 3 razy

Znajdź parametr dla którego wielomian ma 3 miejsca zerowe

Post autor: Pan Salva »

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ