Wielomian 3 stopnia pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzabol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 lut 2008, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wielomian 3 stopnia pierwiastki

Post autor: dzabol »

Witam,
Mam problem z wyznaczeniem pierwiastkow takiego rownania

\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2} *I1+x*I2-I3=0}\)

Gdzie I1,I2,I3 to jakies wartosci ktore podstawia sie pozniej
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wielomian 3 stopnia pierwiastki

Post autor: pyzol »

No raczej teraz powinienes podstawic, bo tak to zostaje Ci wzor Cardana.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomian 3 stopnia pierwiastki

Post autor: Mariusz M »

Podstaw

\(\displaystyle{ x=y+ \frac{I1}{3}}\)

a nastepnie np

\(\displaystyle{ y=u+v}\)

to wyjdzie
ODPOWIEDZ