Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki wielomianu
Witam czy ktoś mógł by naprowadzić mnie w jaki sposób obliczyć pierwiastki wielomianu:
\(\displaystyle{ Q\left( x\right) = x^{2} + 3x -4}\)
\(\displaystyle{ Q\left( x\right) = x^{2} + 3x -4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki wielomianu
Tak też zrobiłem i pierwiastki wyszły mi -4 i 1 a wskazówka w odpowiedziach kiełbasy mówi o pierwiastkach -4 i 3. To jest bardziej złożone zadanie dokładnie chodzi o rozłożenie na czynniki po zastosowaniu twierdzenia o pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych następnie wykorzystanie twierdzenia Bezout. Dzięki temu wszystkiemu wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right)\left( x^{2} + 3x - 4 \right)}\)
Dalej jest napisane że pierwiastkami wielomianu są -4 i 3 więc:
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right)\left( x + 4\right)\left( x - 3\right)}\)
A ostateczna odpowiedź na zadanie to:
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right) ^{2} \left( x + 4\right)}\)
Tylko tyle że mi wychodzą pierwiastki -4 i 1
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right)\left( x^{2} + 3x - 4 \right)}\)
Dalej jest napisane że pierwiastkami wielomianu są -4 i 3 więc:
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right)\left( x + 4\right)\left( x - 3\right)}\)
A ostateczna odpowiedź na zadanie to:
\(\displaystyle{ \left( x - 1\right) ^{2} \left( x + 4\right)}\)
Tylko tyle że mi wychodzą pierwiastki -4 i 1
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Pierwiastki wielomianu
funkcja \(\displaystyle{ \left( x^{2} + 3x - 4 \right)}\)
rozkłada się na \(\displaystyle{ (x-1)(x+4)}\)
z faktu że z poprzedniego wyszło ci \(\displaystyle{ (x-1)}\)
daltego masz odpowiedź \(\displaystyle{ \left( x - 1\right) ^{2} \left( x + 4\right)}\) ponieważ \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest pierwiastkiem wielokrotnym tego równania dlatego masz \(\displaystyle{ (x-1) ^2}}\)
rozkłada się na \(\displaystyle{ (x-1)(x+4)}\)
z faktu że z poprzedniego wyszło ci \(\displaystyle{ (x-1)}\)
daltego masz odpowiedź \(\displaystyle{ \left( x - 1\right) ^{2} \left( x + 4\right)}\) ponieważ \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest pierwiastkiem wielokrotnym tego równania dlatego masz \(\displaystyle{ (x-1) ^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki wielomianu
Ok dzięki za pomoc dalej już sobie poradzę :p Przez ten błąd zmarnowałem godzinę życia :p