Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Witam!
Tak jak wyżej - nie mogę stosując żadnej z metod rozłożyć poniższych wielomianów na czynniki. A więc, jak to zrobić?
Z góry dziękuję za odp.
\(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} - 14x + 24 < 0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} - 8x^{3} + 14x^{2} - 13x +6 >0}\)
Tak jak wyżej - nie mogę stosując żadnej z metod rozłożyć poniższych wielomianów na czynniki. A więc, jak to zrobić?
Z góry dziękuję za odp.
\(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} - 14x + 24 < 0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} - 8x^{3} + 14x^{2} - 13x +6 >0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Odpowiedzi znam, lecz nie wiem jak do nich dojść w tych przypadkach.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Twierdzenie o wymiernym pierwiastku + Horner = postać iloczynowa.
Ps. Jak się zna pierwiastki to i wyciąganiem przed nawias da się zrobić - ale tego nie lubię bo to trochę oszukiwanie.
Ps. Jak się zna pierwiastki to i wyciąganiem przed nawias da się zrobić - ale tego nie lubię bo to trochę oszukiwanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Jeśli już wiem, że w pierwszym przykladzie:
\(\displaystyle{ q=1;-1}\)
a
\(\displaystyle{ p=-1,1,2,-2,3,-3,4,-4,6,-6,8,-8,12,-12,24,-24}\)
tworze ułamki \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) i po skróceniu zostaje:
\(\displaystyle{ \left\{ -1,1,2,-2,3,-3,4,-4,6,-6,8,-8,12,-12,24,-24\right\}}\)
to co mam robić dalej by poznać pierwiastki?
\(\displaystyle{ q=1;-1}\)
a
\(\displaystyle{ p=-1,1,2,-2,3,-3,4,-4,6,-6,8,-8,12,-12,24,-24}\)
tworze ułamki \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) i po skróceniu zostaje:
\(\displaystyle{ \left\{ -1,1,2,-2,3,-3,4,-4,6,-6,8,-8,12,-12,24,-24\right\}}\)
to co mam robić dalej by poznać pierwiastki?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Znam go. Lecz jak mam go zastosować w tym przypadku.
(PS. używanie podwójnego przecinka zamiast "..." nie jest wskazane).
(PS. używanie podwójnego przecinka zamiast "..." nie jest wskazane).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Piszę po naszemu "....." jest anglosaskie.
Wpisujesz w schemat zgadywany pierwiastek i dostajesz czy nim jest (reszta zero) i masz rozłożony wielomian na część liniową i tą która pozostała (wynik dzielenia).
Wpisujesz w schemat zgadywany pierwiastek i dostajesz czy nim jest (reszta zero) i masz rozłożony wielomian na część liniową i tą która pozostała (wynik dzielenia).
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Nie mogę rozłożyć wielomianu na czynniki.
Męcząca jest taka metoda prób i błędów. Że też matematycy nie wymyślili czegoś oszczędzającego czas (a są w tym przecież mistrzami ).
PS. Dzięki za pomoc.
PS2. A może tak „..” (bardziej estetyczne)
PS. Dzięki za pomoc.
PS2. A może tak „..” (bardziej estetyczne)