wspolczynniki wielomianu
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
wspolczynniki wielomianu
2. Wyznacz wspołczynniki c i d wielomianu W(x)=3x�-4x�+cx+d wiedzac ze liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
wspolczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ (3x^3-4x^2+cx+d)=(x-1)(3x^2-x-1+c)-1+c+d\\
(3x^2-x-1+c)=(x-1)(3x+2)+1+c\\
ft\{\begin{array}{l}-1+c+d=0\\1+c=0\end{array}
ft\{\begin{array}{l}c=-1\\d=2\end{array}}\)
to poza nawiasem to reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-1}\), ktore rowne sa zero
(3x^2-x-1+c)=(x-1)(3x+2)+1+c\\
ft\{\begin{array}{l}-1+c+d=0\\1+c=0\end{array}
ft\{\begin{array}{l}c=-1\\d=2\end{array}}\)
to poza nawiasem to reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-1}\), ktore rowne sa zero