Witam
od kilku godzi próbuję znaleźć rozwiązanie takiego zadnia
Wykaż że dla dowolnego \(\displaystyle{ m\in \mathbb{R}}\) równanie \(\displaystyle{ -x^{3} + x^{2}(2 - m^{2}) + x(2m^{2} + 4) - 8 = 0}\) ma trzy pierwiastki. Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) suma pierwiastków tego równania ma wartość największą?
Nie mam pojęcia jak się zabrać za pierwszą część, wszystkie przykłady które znalazłem nie miały wyrazu wolnego, więc sposób ich rozwiązania tu nie pasuje.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek wskazówkę
Wykaż że dla dowolnego m równanie ma trzy pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wykaż że dla dowolnego m równanie ma trzy pierwiastki
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ 2}\). Skorzystaj z tw. Bezouta.
Wykaż że dla dowolnego m równanie ma trzy pierwiastki
Dziękuję, ale mógłbyś napisać gdzie to widać ze jednym jest 2? jak do tego doszedłeś?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wykaż że dla dowolnego m równanie ma trzy pierwiastki
Wystarczyło sprawdzić dzielniki ósemki dla wymiernych sprawdzasz jeszcze współczynnik przy najwyższej potędze x
Czasami wystarczy pogrupować wyrazy
W przypadku równań trzeciego stopnia niezawodne są podstawienia
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
jednak wymagają one podstawowej znajomości liczb zespolonych
Czasami wystarczy pogrupować wyrazy
W przypadku równań trzeciego stopnia niezawodne są podstawienia
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
jednak wymagają one podstawowej znajomości liczb zespolonych
Wykaż że dla dowolnego m równanie ma trzy pierwiastki
Dziękuję serdecznie za pomoc, juz wszystko mam, faktycznie schemat Hornera wystarczył