Rozwiąż równanie.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaltek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2006, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aa

Rozwiąż równanie.

Post autor: kaltek »

\(\displaystyle{ (3x-1)(2-x)-x(x+3)=2}\)

Pewnie źle wyznaczyłam równanie kwadratowe, bo w odpowiedzi jest wynik:

\(\displaystyle{ x1=-1-\frac{2\sqrt{21}}{3}}}\)
\(\displaystyle{ x2=-1+\frac{2\sqrt{21}}{3}}}\)

a wyszło mi:

\(\displaystyle{ x1=1}\)
\(\displaystyle{ x2=\frac{1}{4}}\)

Jak możesz ktoś to proszę o rozpisanie wielomianu do równania kwadratowego...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: kolanko »

wymnoz wszystki przez siebie a potem obliczasz delte i x1 oraz x2 ...






Pytanie poza konkursem : piszesz "wyznaczylam" a w profilu masz plec meska ... co jest ? lol
kaltek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2006, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aa

Rozwiąż równanie.

Post autor: kaltek »

hehe dobre...mała pomyłka...
ODPOWIEDZ