\(\displaystyle{ 3(x-1)(x+2)-2x(x-1)(x+3)=0}\)
Proszę jak ktoś może po kolei jak trzeba zrobić tego typu zadanie...
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie.
Ja bym wyciagnal najpierw x-1 przed nawias a pozniej dalej kombinowal:
\(\displaystyle{ (x-1)[3(x+2)-2x(x+3)]=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(3x+6-2x^{2}-6x)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(-2x^{2}-3x+6)=0}\)
Dalej sobie powinienes poradzic POZDRO
\(\displaystyle{ (x-1)[3(x+2)-2x(x+3)]=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(3x+6-2x^{2}-6x)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(-2x^{2}-3x+6)=0}\)
Dalej sobie powinienes poradzic POZDRO