rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaltek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2006, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aa

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: kaltek »

\(\displaystyle{ -3x^2+5x+2}\) Jak ktoś może to proszę napisać po kolei jak trzeba to rozwiązać, bo inaczej nie skumam...
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: przemk20 »

No najpierw liczysz pierwiastki z delty i wstawiasz za x1 i x2 wyliczone pierwiatki do wzoru: a(x-x1)(x-x2), a jak delta bedzie rowna 0 to:
a(x-x1)^2 a jak ujemna to sie nie da
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: *Kasia »

Mając równanie: \(\displaystyle{ ax^2+bx+c}\), najpier liczysz \(\displaystyle{ \Delta}\):
\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac}\)
Potem:
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-\sqrt{\Delta}-b}{2a}\\
x_2=\frac{\sqrt{\Delta}-b}{2a}}\)

kaltek pisze:\(\displaystyle{ -3x^2+5x+2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=5^2-4\cdot (-3) 2=25+24=49\\
\sqrt{\Delta}=7\\
x_1=\frac{-7-5}{-6}=2\\
x_2=\frac{7-5}{-6}=-\frac{1}{3}\\
-3x^2+5x+2=a(x-x_1)(x-x_2)=-3(x-2)(x+\frac{1}{3})}\)
Awatar użytkownika
marek6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
Podziękował: 6 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: marek6 »

dla mnie wyszło x=-1/3 i x=2
kaltek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2006, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aa

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: kaltek »

Dzięki kuźwa szkoda, że tak w książce nie piszą, ale tak to jest jak się zaczyna matmy uczyć w 3-licealnej...
Awatar użytkownika
marek6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
Podziękował: 6 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: marek6 »

trzeba wcześniej zaczynać się uczyć
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: kolanko »

kaltek pisze:Dzięki kuźwa szkoda, że tak w książce nie piszą, ale tak to jest jak się zaczyna matmy uczyć w 3-licealnej...
spokojnie ;]
jakie masz w ks wyniki ? moze jest pomylka ... jaka masz ksiazke? i jakie zadanie? moze mam ta sama ks... ?? moze zle przpisales przyklad ... no nie wiem ... [/b]
kaltek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2006, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aa

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: kaltek »

Ks. to Matematyka z plusem III część z rozszerzeniem, a wynik zgadza się Stary raczej nic z tego, co piszesz To przespane 3 lata liceum na matmie
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.

Post autor: setch »

Kazde rownanie postaci \(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0 a\neq 0}\), które posiada dwa pierwiastki mozna zamienic na postac iloczynowa \(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)=0}\) gdzie \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) to pierwiastki rownania. Jesli posiada jeden pierwiastek to wyglada to tak \(\displaystyle{ a(x-x_0)^2=0}\), gdzie \(\displaystyle{ x_0}\) to pierwiastkek podwojny.
ODPOWIEDZ