Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
Jak rozwiązac nierownosc z wartoscią bezwzględną :
\(\displaystyle{ 3x^2 \le \left| x ^{3}-4x \right|}\)-- 25 sty 2012, o 22:13 --\(\displaystyle{ 3x ^{2} \le \left| x\right| \left| x-2\right| \left| x+2\right|}\)
i tu nie wiem, co dalej ?
\(\displaystyle{ 3x^2 \le \left| x ^{3}-4x \right|}\)-- 25 sty 2012, o 22:13 --\(\displaystyle{ 3x ^{2} \le \left| x\right| \left| x-2\right| \left| x+2\right|}\)
i tu nie wiem, co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
Musisz znaleźć jej miejsca zerowe a potem ustalić odpowiednie przedziały dla x.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
prawą stronę rozłóż na czynniki a dalej to przedziałami
jak kolega wyżej miejsca zerowe
jak kolega wyżej miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
hmm, ale ja nie mam nierówności typu \(\displaystyle{ |...| \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
tzn. jaki ? mam chwilowe zacmienie...-- 25 sty 2012, o 22:23 --rozłożyłme prawą stronę równania na czynniki i co dalej, jak po lewej stronie nie ma zera, więc jak mam ustalic znaki ?
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
Ale ni epatrzysz co masz po lewej stronie, tylko interesuje Cię jaki znak przyjmuje wartość pod modułem dla poszczególnych x, dlatego potrzebne są Ci przedziały.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
Wtedy jak z każdą nierównością, czyli zapisujesz nierówność dla danego przedziału z opuszczonym modułem i odpowiednim znakiem, pamiętając by rozwiązanie należało do tego przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
czyli ->-2 wszystkie są ujemne dla (-2;0) tylko x+2 jest dodatnie dla (0;2) tylko x-2 jest ujemne i dla 2-> wszystkie są dodatnie i musze dozpatrzec 4 przypadki ? bo te miejsca zerowe już spełniają tą nierównosc ?
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Nierównosc stopnia 3. z wartoscią bezwzględną
\(\displaystyle{ (- \infty ;-2) \cup (0;2) i dla <-2;0> \cup <2;+ \infty )}\)
Chodziło mi że jak już wyliczysz x po opuszczeniu modułu, to musisz sprawdzić czy należy on do danego przedziału.
Chodziło mi że jak już wyliczysz x po opuszczeniu modułu, to musisz sprawdzić czy należy on do danego przedziału.