Równanie dwukwadratowe z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
1. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x ^{4}+(m-3)x ^{2}+m ^{2} =0}\) ma cztery różne rozwiązania ?
2. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4+2(m-2)x ^{2}+m ^{2}-1=0}\) ma dwa różne pierwiastki
3. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4+(1-2m)x^2+2m^2+ \frac{1}{4}=0}\) nie ma rozwiązan.
Może mi ktoś wytłumaczyc, jakie powinny byc warunki, zeby takie sytuacje zaistniały \(\displaystyle{ \Delta}\) etc.
Z góry dziękuję za pomoc ;]
2. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4+2(m-2)x ^{2}+m ^{2}-1=0}\) ma dwa różne pierwiastki
3. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4+(1-2m)x^2+2m^2+ \frac{1}{4}=0}\) nie ma rozwiązan.
Może mi ktoś wytłumaczyc, jakie powinny byc warunki, zeby takie sytuacje zaistniały \(\displaystyle{ \Delta}\) etc.
Z góry dziękuję za pomoc ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
za każdym razem podstawiasz \(\displaystyle{ x^2=t}\)
jeśli mają być 4 rozwiązania to poza \(\displaystyle{ \Delta>0}\) rozwiązania równania z \(\displaystyle{ t}\) muszą być dodatnie
jeśli ma nie byc rozwiązań, to moze być \(\displaystyle{ \Delta<0}\) albo \(\displaystyle{ \Delta>0}\) ale oba rozwiązania ujemne \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i rozwiązanie ujemne
jeśli mają być 4 rozwiązania to poza \(\displaystyle{ \Delta>0}\) rozwiązania równania z \(\displaystyle{ t}\) muszą być dodatnie
jeśli ma nie byc rozwiązań, to moze być \(\displaystyle{ \Delta<0}\) albo \(\displaystyle{ \Delta>0}\) ale oba rozwiązania ujemne \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i rozwiązanie ujemne
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
cztery rozwiązania:
\(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge t _{1} *t _{2} >0 \wedge t _{1}+t _{2}>0}\) z viete'a
dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge}\) ?? Co tutaj ?
Brak rozwiązan:
1.\(\displaystyle{ \Delta \ge 0 \wedge t _{1} *t _{2} >0 \wedge t _{1}+t _{2}<0}\)
2.\(\displaystyle{ \Delta <0}\)
\(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge t _{1} *t _{2} >0 \wedge t _{1}+t _{2}>0}\) z viete'a
dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge}\) ?? Co tutaj ?
Brak rozwiązan:
1.\(\displaystyle{ \Delta \ge 0 \wedge t _{1} *t _{2} >0 \wedge t _{1}+t _{2}<0}\)
2.\(\displaystyle{ \Delta <0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
dwa rozwiązania dla \(\displaystyle{ x}\) czyli jedno dodatnie dla \(\displaystyle{ t}\) bo \(\displaystyle{ x=t^2}\)
czyli albo \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i jeden ujemny pierwiastek albo \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i dodatni
czyli albo \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i jeden ujemny pierwiastek albo \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i dodatni
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 5 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
a \(\displaystyle{ t _{1}+t _{2}}\) nie bierzemy pod uwagę w tym przypadku, tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem
w tym przypadku nie bierzemy pod uwagę ponieważ może być zarówno dodatnie, jak i ujemne tamten warunek wystarcza