Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Ostatnie zadanie z tematu, no i mnie rozłożyło. Gdyby nie te kwadraty, byłoby łatwo. Ma 3 przykłady, ale mnie wystarczy zobaczenie sposobu rozwiązania w jednym, zamieszczę więc najprostszy^^
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \cdot y-12=0\\x ^{2}+y ^{2} -25=0\end{cases}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \cdot y-12=0\\x ^{2}+y ^{2} -25=0\end{cases}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Wyznacz z pierwszego równania x albo y, potem podstaw do drugiego i usuń ułamek, następnie wprowadź zmienna pomocniczą \(\displaystyle{ t^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
lub
pomnóż pierwsze równanie przez \(\displaystyle{ 2}\), dodaj stronami i zastosuj wzór skróconego mnożenia (obędzie się wtedy bez zmiennej pomocniczej)
pomnóż pierwsze równanie przez \(\displaystyle{ 2}\), dodaj stronami i zastosuj wzór skróconego mnożenia (obędzie się wtedy bez zmiennej pomocniczej)
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Tym pierwszym sposobem poszło, ale drugim... Po zrobieniu tego, co radziłaś, zostałem z \(\displaystyle{ (x+y)^{2} =1}\) i dalej nie mogę ruszyć.
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
No dobrze, a co jeśli mam taki przykład? Z podstawieniem \(\displaystyle{ x ^{2}=t}\) nie idzie mi najlepiej, gdzieś się wciska\(\displaystyle{ x ^{3}}\) i koniec...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \cdot y-4=0\\x ^{2}+y ^{2} -2x-2y+1=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \cdot y-4=0\\x ^{2}+y ^{2} -2x-2y+1=0\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Podstawienie za \(\displaystyle{ (x+y)}\). Wcześniej skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Ech, czyli jednak jestem tumanem. Wybacz, nie wiem gdzie zastosować ten wzór, a potem to podstawienie...
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -2x-2y+1= (x+y)^2 - 2xy - 2(x+y) + 1 = 0}\)
I teraz za \(\displaystyle{ xy}\) wstaw \(\displaystyle{ 4}\) (z pierwszego równania), a za \(\displaystyle{ (x+y)}\) np. \(\displaystyle{ p}\)
I teraz za \(\displaystyle{ xy}\) wstaw \(\displaystyle{ 4}\) (z pierwszego równania), a za \(\displaystyle{ (x+y)}\) np. \(\displaystyle{ p}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układy równań prowadzące do równań kwadratowych
Po dodaniu wyjdzie \(\displaystyle{ (x+y)^2=49}\)Seu pisze:Tym pierwszym sposobem poszło, ale drugim... Po zrobieniu tego, co radziłaś, zostałem z \(\displaystyle{ (x+y)^{2} =1}\) i dalej nie mogę ruszyć.