\(\displaystyle{ 3x^3+6x^2-x-2}\) wynik w książce, to: \(\displaystyle{ 3(x+2)(x-\frac{\sqrt{3}}{3})(x+\frac{\sqrt{3}}{3})}\)
sam rozwiązuje do momentu \(\displaystyle{ 3x^2(x+2)+x-2}\) i czarna dziura...ma ktoś pomysł jak zrobić to zadanie?
Rozłóż wielomian na czynniki
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
rownanie to ma jeden pierwiastek wymierny, ktorym jest -2 zatem dziele hornerem przez -2 i mam
\(\displaystyle{ (x+2)(3x^2-1)=0\\
3(x+2)(x^2-\frac{1}{3})=0\\
3(x+2)(x-\frac{1}{\sqrt{3}})(x+\frac{1}{\sqrt{3}})=0}\)
usuwam niewymiernosc z mianownika i mam
\(\displaystyle{ 3(x+2)(x-\frac{\sqrt{3}}{3})(x+\frac{\sqrt{3}}{3})=0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(3x^2-1)=0\\
3(x+2)(x^2-\frac{1}{3})=0\\
3(x+2)(x-\frac{1}{\sqrt{3}})(x+\frac{1}{\sqrt{3}})=0}\)
usuwam niewymiernosc z mianownika i mam
\(\displaystyle{ 3(x+2)(x-\frac{\sqrt{3}}{3})(x+\frac{\sqrt{3}}{3})=0}\)