Wielomiany - obliczenie i dziedzina
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Pierwszy przykład wygląda tak:
Wydaje się łatwy, a i tak nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ m}\), na pewno,\(\displaystyle{ m=3}\), ale chodzi o to, by to pokazać.
\(\displaystyle{ m ^{3} \cdot (-2)^{3}+ m^{2} \cdot (-2) ^{2}+mx+1=-185}\)
Drugi przykład polega na wyznaczeniu dziedziny i uproszczeniu wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{1,5}-1}:\frac{x ^{\frac{1}{2}}+1}{x+x ^{\frac{1}{2}} +1}}\)
Jeszcze jeden przykład, z innego zadania...
Podaj taką wartość \(\displaystyle{ m}\), aby dziedziną wyrażenia był zbiór wszystkich liczb rzeczywistych:
Próbowałem obliczyć deltę, aby zobaczyć dla jakiej wartości parametru jest ona mniejsza od zera, ale to nie o to chodziło, wynik wychodził zły. Powinno być \(\displaystyle{ m<1}\).
\(\displaystyle{ \frac{2-3x}{x ^{2}+1-m}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Wydaje się łatwy, a i tak nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ m}\), na pewno,\(\displaystyle{ m=3}\), ale chodzi o to, by to pokazać.
\(\displaystyle{ m ^{3} \cdot (-2)^{3}+ m^{2} \cdot (-2) ^{2}+mx+1=-185}\)
Drugi przykład polega na wyznaczeniu dziedziny i uproszczeniu wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{1,5}-1}:\frac{x ^{\frac{1}{2}}+1}{x+x ^{\frac{1}{2}} +1}}\)
Jeszcze jeden przykład, z innego zadania...
Podaj taką wartość \(\displaystyle{ m}\), aby dziedziną wyrażenia był zbiór wszystkich liczb rzeczywistych:
Próbowałem obliczyć deltę, aby zobaczyć dla jakiej wartości parametru jest ona mniejsza od zera, ale to nie o to chodziło, wynik wychodził zły. Powinno być \(\displaystyle{ m<1}\).
\(\displaystyle{ \frac{2-3x}{x ^{2}+1-m}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Nie bardzo wiem co nalezy zrobic w pierwszym przykładzie, chyba, że miało tam być podłozone za \(\displaystyle{ x = -2}\)? Bo chyba tak to równanie powstaje...
2)
Dziedzina:
\(\displaystyle{ x>0}\),
\(\displaystyle{ x^{ \frac{1}{2} }+1 \neq 0 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\),
\(\displaystyle{ {x+x ^{\frac{1}{2}} +1} \neq 0 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\),
\(\displaystyle{ x ^{1,5}-1\neq 0 \Leftrightarrow x \neq 1}\).
Co do rozwiazania to zauważ, że mamy tu do czyznienia ze wzorem na różnicę sześcianu
\(\displaystyle{ x ^{1,5}-1=(x ^{\frac{1}{2}}-1}) \cdot ({x+x ^{\frac{1}{2}} +1)}\).
Poźniej można użyć ewentualnie jeszcze jednego wzoru skróconego mnożenia.
To myslę, że powinno juz Ci całkowicie pomóc.
3)
Tutaj mozna na dwa sposoby. Z delty jednak wychodzi, więc pytanie jak to liczyłeś, że Ci nie wyszło?
Ja jednak sugeruję zauważyc poprostu, że jeśli
\(\displaystyle{ 1-m>0}\)
to
\(\displaystyle{ \forall x \in \mathbb{R}}\) \(\displaystyle{ x ^{2}+1-m > 0}\)
2)
Dziedzina:
\(\displaystyle{ x>0}\),
\(\displaystyle{ x^{ \frac{1}{2} }+1 \neq 0 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\),
\(\displaystyle{ {x+x ^{\frac{1}{2}} +1} \neq 0 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\),
\(\displaystyle{ x ^{1,5}-1\neq 0 \Leftrightarrow x \neq 1}\).
Co do rozwiazania to zauważ, że mamy tu do czyznienia ze wzorem na różnicę sześcianu
\(\displaystyle{ x ^{1,5}-1=(x ^{\frac{1}{2}}-1}) \cdot ({x+x ^{\frac{1}{2}} +1)}\).
Poźniej można użyć ewentualnie jeszcze jednego wzoru skróconego mnożenia.
To myslę, że powinno juz Ci całkowicie pomóc.
3)
Tutaj mozna na dwa sposoby. Z delty jednak wychodzi, więc pytanie jak to liczyłeś, że Ci nie wyszło?
Ja jednak sugeruję zauważyc poprostu, że jeśli
\(\displaystyle{ 1-m>0}\)
to
\(\displaystyle{ \forall x \in \mathbb{R}}\) \(\displaystyle{ x ^{2}+1-m > 0}\)
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Zadanie drugie faktycznie zrobiłem, dziękuję.
Pierwsze wygląda tak:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m \neq 0}\) reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ m^{3}x ^{3}+ m ^{2} x ^{2} +mx+1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) jest równa \(\displaystyle{ -185}\).
Trzecie liczyłem w ten sposób:
Skoro dziedzina ma być zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, to delta z \(\displaystyle{ x ^{2}+1-m}\) ma być mniejsza niż \(\displaystyle{ 0}\), zgadza się?
Delta wynosi więc \(\displaystyle{ 1+4m}\).
Dalej \(\displaystyle{ 4m<1}\)
\(\displaystyle{ m< \frac{1}{4}}\)
A ma wyjść \(\displaystyle{ m<1}\)
Prosiłbym też o wyjaśnienia (słowne), bo nie zawsze mogę się połapać, co jest co...
Pierwsze wygląda tak:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m \neq 0}\) reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ m^{3}x ^{3}+ m ^{2} x ^{2} +mx+1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) jest równa \(\displaystyle{ -185}\).
Trzecie liczyłem w ten sposób:
Skoro dziedzina ma być zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, to delta z \(\displaystyle{ x ^{2}+1-m}\) ma być mniejsza niż \(\displaystyle{ 0}\), zgadza się?
Delta wynosi więc \(\displaystyle{ 1+4m}\).
Dalej \(\displaystyle{ 4m<1}\)
\(\displaystyle{ m< \frac{1}{4}}\)
A ma wyjść \(\displaystyle{ m<1}\)
Prosiłbym też o wyjaśnienia (słowne), bo nie zawsze mogę się połapać, co jest co...
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Liczyłem (nawet chciałem pokazać jak, ale dostałem ostrzeżenie, bo to był obrazek), ale na żadne skarby nie mogłem doprowadzić równania do końca...
Mogłabyś pokazać swoje obliczenia?
Mogłabyś pokazać swoje obliczenia?
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Delta wynosi \(\displaystyle{ -4(1-m)}\).
Zobacz ze nie ma wyrazu z \(\displaystyle{ x}\).
Zobacz ze nie ma wyrazu z \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
\(\displaystyle{ - 8m^3 + 4m^2 - 2m + 1=-185}\)
\(\displaystyle{ - 8m^3 + 4m^2 - 2m + 186=0}\)
\(\displaystyle{ - 4m^3 + 2m^2 - m + 93=0}\)
\(\displaystyle{ 3}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (m-3)(- 4m^2 - 10m - 31)=0}\)
Trójmian kwadratowy pierwiastków nie ma
A tamtą deltę to nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś. Przecież to nie jest równanie kwadratowe. Poza tym podałeś, że odpowiedź to \(\displaystyle{ m<1}\). Skąd ją masz?
\(\displaystyle{ - 8m^3 + 4m^2 - 2m + 186=0}\)
\(\displaystyle{ - 4m^3 + 2m^2 - m + 93=0}\)
\(\displaystyle{ 3}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (m-3)(- 4m^2 - 10m - 31)=0}\)
Trójmian kwadratowy pierwiastków nie ma
A tamtą deltę to nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś. Przecież to nie jest równanie kwadratowe. Poza tym podałeś, że odpowiedź to \(\displaystyle{ m<1}\). Skąd ją masz?
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Tutaj robiłem błąd! Dzięki wielkie^^DjFlash pisze:Delta wynosi \(\displaystyle{ -4(1-m)}\).
Zobacz ze nie ma wyrazu z \(\displaystyle{ x}\).
W odpowiedziach, z tyłu książki.anna_ pisze:A tamtą deltę to nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś. Przecież to nie jest równanie kwadratowe. Poza tym podałeś, że odpowiedź to \(\displaystyle{ m<1}\). Skąd ją masz?
Dziękuję za rozwiązanie:] Zawsze mam problem z rozłożeniem na czynniki...
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomiany - obliczenie i dziedzina
Może niechcący wprowadziłem Cię w błąd. W tym przykładzie, który zrobiłaś, rzeczywiście \(\displaystyle{ m=3}\). Natomiast \(\displaystyle{ m<1}\) jest w tym ostatnim zadaniu.