Witam, mam problem z pewnym zadaniem.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ w(x)+u(x)=0}\)
\(\displaystyle{ w(x)=- \frac{1}{4}(x+2) ^{2}(x-3)}\)
\(\displaystyle{ u(x)=2x-6}\)
Próbowałem to zamienić na postać ogólną, no ale nie wiem jak to dalej zrobić. W rozwiązaniach jest to bardzo niezrozumiale dla mnie napisane.
Proszę o pomoc.
Rozwiąż równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 maja 2011, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, o 16:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ -\frac{1}{4}(x+2)^2(x-3)+2x-6=0}\)
to jest oczywiście równe temu:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{4}(x+2)^2(x-3)+2(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x-3}\) wyłanczamy sobie przed równanie i mamy
\(\displaystyle{ (x-3)\left(-\frac{1}{4}(x+2)^2+2 \right)=0}\)
teraz już chyba łatwo.
to jest oczywiście równe temu:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{4}(x+2)^2(x-3)+2(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x-3}\) wyłanczamy sobie przed równanie i mamy
\(\displaystyle{ (x-3)\left(-\frac{1}{4}(x+2)^2+2 \right)=0}\)
teraz już chyba łatwo.