wielomian z dużym stopniem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian z dużym stopniem

Post autor: major37 »

Wielomian W(x). po wykonaniu potęgowania i dokonaniu redukcji wyrazów podobnych zapisano w postaci \(\displaystyle{ W(x)=a _{n}x ^{n}+a _{n-1}x ^{n-1}+.......+a _{1}x+a _{0}}\). Oblicz sumę \(\displaystyle{ a _{n}+a _{n-1}+...+a _{1}+a _{0}}\), jeżeli
a) \(\displaystyle{ W(x)=(2x ^{3}+3x-6) ^{2010}}\)
b)\(\displaystyle{ W(x)=(x ^{4}-9x ^{2}+7) ^{2011}}\). Proszę o jakąś wskazówke
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wielomian z dużym stopniem

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że szukana suma to po prostu \(\displaystyle{ W(1)}\).
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian z dużym stopniem

Post autor: major37 »

No to zadanie mam rozwiązane Dzięki Ale jak to zauważyłeś ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wielomian z dużym stopniem

Post autor: lukasz1804 »

Dla ustalonego \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) jedynym rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ x^n=1}\) jest \(\displaystyle{ x=1}\).
ODPOWIEDZ