Zapisać wielomian w postaci trzech czynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Karlajn88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 gru 2006, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 15 razy

Zapisać wielomian w postaci trzech czynników

Post autor: Karlajn88 »

Sprawdź, że wielomian \(\displaystyle{ w(x)=2x^{3}-7x^{2}-24x+45}\) dzieli się bez reszty przez dwumian (x+3), a następnie zapisz obecny wielomian w postaci iloczynu TRZECH czynników liniowych ze współczynnikami całkowitymi.

No właśnie chyba źle mi wychodzi czy coś, bo z tego dzielenia wyszło mi \(\displaystyle{ 2x^{2}-13x+15}\), i nie wiem jak to zapisać w postaci dwóch czynników (no bo trzeci to przecież x+3). Znając życie pewnie to bardzo proste, tylko ja mam braki...
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Zapisać wielomian w postaci trzech czynników

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ 2x^2 - 13x + 15=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=5}\)
\(\displaystyle{ 2x^2 - 13x + 15=2(x-\frac{3}{2})(x-5)=(2x-3)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ w(x) = (x+3)(2x-3)(x-5)}\)
ODPOWIEDZ