wielomian 4 stopnia z parametrami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: major37 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4}+4x ^{3}+ax ^{2}+bx+2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\), wiedząc, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=ax ^{2}+bx+2}\) największą wartość przyjmuję dla x=3 i wartość ta jest równa 11. Żeby zająć się pierwszą częścią zadania to trzeba wyznaczyć a i b. Myślę tak skoro funkcja ma wartość największą to \(\displaystyle{ a<0}\). I \(\displaystyle{ f(3)=9a+3b=9, 3a+b=3}\). Proszę o wskazówkę co dalej.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: izaizaiza »

Skorzystaj z twierdzenia o reszcie i ułóż układ równań z warunku, że funkcja kwadratowej (zapisz warunek \(\displaystyle{ a}\)) przyjmuje największą wartość dla \(\displaystyle{ x _{wierzchołka}}\).
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: major37 »

No w układzie pierwsze równanie mam \(\displaystyle{ 3a+b=3}\). A drugie równanie ma być takie \(\displaystyle{ \frac{- \Delta}{4a}=11}\) ?
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: izaizaiza »

\(\displaystyle{ f(3)=11}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: major37 »

Przeczytaj dokładnie mój pierwszy post to zobaczysz że już policzyłem f(3)
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: izaizaiza »

aha, dobra, to już masz. Więc jeszcze \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}=3}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: major37 »

No tak myślałem Dzięki A mogło by być zamiast tego taki warunek \(\displaystyle{ \frac{- \Delta}{4a}=11}\) ?
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: witek1902 »

Tak.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wielomian 4 stopnia z parametrami

Post autor: major37 »

Dzięki wam za pomoc
ODPOWIEDZ