\(\displaystyle{ x ^{4}+6x ^{3}+11x ^{2}+18x+24 \le 0}\)
Za pomocą hornera robiłem ten wielomian na:
\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{3}+5x ^{2}+6x+12) \le 0}\)
I teraz nie wiem o dalej...
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Rozwiąż nierówność
Po pierwsze nie ma tu nierówności. Po drugie \(\displaystyle{ -1}\) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, czyli nie możesz rozbić go w ten sposób. Sugeruję \(\displaystyle{ -2.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sty 2012, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ (x+2)( x^{3}+4 x^{2}+3x+12) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)( x^{2}(x+4)+3(x+4)) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)( x^{2}+3) \le 0}\)
rozwiazanie:\(\displaystyle{ x \in \left[ -4,-2\right]}\)
\(\displaystyle{ (x+2)( x^{2}(x+4)+3(x+4)) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x+4)( x^{2}+3) \le 0}\)
rozwiazanie:\(\displaystyle{ x \in \left[ -4,-2\right]}\)