rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
agrrrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2012, o 22:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: grrr

rozkład wielomianu

Post autor: agrrrr »

Witam serdecznie czy ktoś wiedziałby jak rozłożyc wielomian \(\displaystyle{ x^{6}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}}\) +2 na czynniki rzeczywiste ?
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

rozkład wielomianu

Post autor: nikodem92 »

\(\displaystyle{ x^6 + x^2 + 2 = x^6 + x^4 - x^4 -x^2 + 2x^2 + 2 = x^4(x^2+1)-x^2(x^2+1)+2(x^2+1)=(x^2+1)(x^4-x^2+2)}\)
ODPOWIEDZ