Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez wielomian \(\displaystyle{ p}\), jeśli:
\(\displaystyle{ p(x)=x ^{2}-5x+6}\)
\(\displaystyle{ w(2)=0}\)
\(\displaystyle{ w(3)=9}\)
Nie mam pojęcia jak to w ogóle zacząć. Może ktoś pomóc?
Reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)\\
W(x)=Q(x)*(x^2-5x+6)+Ax+B\\
W(2)=Q(2)*0+2A+B=0\\
W(3)=Q(3)*0+3A+B=9\\
\begin{cases} 2A+B=0\\ 3A+B=9 \end {cases}\\}\)
dalej już chyba łatwo
wybacz że tak bez wyjaśnień jeśli masz pytania - pytaj
W(x)=Q(x)*(x^2-5x+6)+Ax+B\\
W(2)=Q(2)*0+2A+B=0\\
W(3)=Q(3)*0+3A+B=9\\
\begin{cases} 2A+B=0\\ 3A+B=9 \end {cases}\\}\)
dalej już chyba łatwo
wybacz że tak bez wyjaśnień jeśli masz pytania - pytaj