Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
milus131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 gru 2011, o 16:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 1 raz

Wielomian z parametrem

Post autor: milus131 »

Dany jest wielomian z parametrem m:

\(\displaystyle{ w(x) = x^{4} + 2m x^{3} + 4 x^{2}}\)

Wiedząc, że wykres tego wielomianu jest symetryczny względem prostej \(\displaystyle{ x = -1}\), wyznacz m.

Jak "ugryźć" te zadanie?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Tmkk »

Wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias. Masz teraz już jeden pierwiastek, podwójny \(\displaystyle{ x = 0}\). Jezeli wykres ma byc symetryczny wzgledem prostej \(\displaystyle{ x = -1}\), to drugi pierwiastek, ktory tez musi byc podwojny, ma byc równy \(\displaystyle{ x = -2}\).
ODPOWIEDZ