Wzór wielomianu na podstawie wykresu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
okeznica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2011, o 08:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: okeznica »

1. Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu stopnia czwartego.
Podaj wzór tego wielomianu, korzystając z danych podanych na rysunku.
AU
AU
2yox5e0.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 75 razy
Nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam.
W(x)= \(\displaystyle{ (x-1)^{2}(ax^{2}+bx+c)}\)
W(0)=19 z czego wyszło c=19
W(-2)=27
W(-1)=32
Z układu równań wyszło
a=3 b=14
I wyszedł wzór:
W(x)=\(\displaystyle{ 3 x^{4}+8 x^{3}-6 x^{2} -24x+19}\)
Mógłby ktoś sprawdzić?
Dziękuję.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: Kartezjusz »

Dobrze zrobiłaś. .Na wszelki wypadek sprawdź ,czy twój wielomian spełnia rzeczywiście warunki.
ODPOWIEDZ