pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: yvonna »

Cześć mam problem z tym zadaniem:
Jednym z miejsc zerowych funkcji\(\displaystyle{ f(x)= x^{3} +b x^{2} +cx+4}\) jest \(\displaystyle{ 2- \sqrt{5}}\). Znaleźć pozostałe miejsca zerowe funkcji f wiedząc, że wspołczynniki b i c sa liczbami wymiernymi.


Próbowałam podstawić pod x \(\displaystyle{ 2- \sqrt{5}}\) i przyrównac do zera ale wtedy mi wychodzi cos takiego \(\displaystyle{ 0=42+17 \sqrt{5} +9b-4 \sqrt{5} b +2c- \sqrt{5} c}\) i nie wiem jak to ugryźć ....
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: Kartezjusz »

Uporządkuj sobie to wyrażenie,aby \(\displaystyle{ \sqrt{5} ,2}\) były osobno. Wówczas z faktu,że część wymierna i niewymierna mają obie być równe 0 (bo cała liczba równa się 0) .Obliczasz z powstałego uladu równań \(\displaystyle{ b,c}\) i wstawiasz. Następnie wstaw \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{5}}\) też powinien być pierwiastkiem... i reszta już jest równaniem kwadratowym...
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: yvonna »

chodzi ci o cos takiego
\(\displaystyle{ 0= \sqrt{5} (17-4b-c)+2(21+4,5b+c)}\) i dalej 17-4b-c=0 i 21+4,5b+c=0 i z tego mi wychodzi b =19 a c 106,5 trochę dużo ...

i chyba tak nie można ....
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: Kartezjusz »

A jaki znak dałaś w miejsce przecinka?
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: yvonna »

w miejsce zadnego przecinka nie dawałam znaku ...
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

pierwiastki wielomianu - współczynniki nieznane

Post autor: Kartezjusz »

Nie przejmuj się,czy dużo,czy mało. Zadbaj tylko o to ,bu współczynniki działały. Możesz na wszelki wypadek sprawdzić,czy twoja liczba jest rzeczywiście szukanym pierwiastkiem. Może pomylone zostało coś przy wymnażaniu...
ODPOWIEDZ