Dane są wielomiany \(\displaystyle{ u (x) = 2x^3 - 6x^2 + 0,1x^4}\), \(\displaystyle{ v(x) = -6x^2 + 4 + x^3, w (x) = \frac{1}{2}x+ \frac{1}{4}x^4 - \frac{1}{3}x^2 - \frac{1}{6}x^5}\).Wskaż wśród nich wielomian;
b) stopnia piątego, uporządkuj go, podaj współczynniki \(\displaystyle{ a_5,a_4,a_3,a_2,a_1 i a_0}\) oraz oblicz jego sumę.
Chodzi mi o to,że suma mi nie wychodz, bo resztę zrobiłam.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Stopień i współczynnik wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Stopień i współczynnik wielomianu
Chodzi o \(\displaystyle{ u(x)+v(x)+w(x)}\)?
\(\displaystyle{ u(x)+v(x)+w(x)=2x^3 - 6x^2 + 0,1x^4-6x^2 + 4 + x^3+\frac{1}{2}x+ \frac{1}{4}x^4 - \frac{1}{3}x^2 - \frac{1}{6}x^5=-\frac{1}{6}x^5+ \frac{7}{20}x^4+3x^3-\frac{37}{3}x^2+\frac{1}{2}x+4}\)
\(\displaystyle{ u(x)+v(x)+w(x)=2x^3 - 6x^2 + 0,1x^4-6x^2 + 4 + x^3+\frac{1}{2}x+ \frac{1}{4}x^4 - \frac{1}{3}x^2 - \frac{1}{6}x^5=-\frac{1}{6}x^5+ \frac{7}{20}x^4+3x^3-\frac{37}{3}x^2+\frac{1}{2}x+4}\)