Narysuj wykres wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Narysuj wykres wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Witam.
Narysuj wykres wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x ^{2}-1)(x ^{3}-1)(x ^{4}-1)}\) i z tego wychodzi:
\(\displaystyle{ (x-1) ^{4}(x+1) ^{2}(x ^{2}+x+1)(x ^{2}+1)}\)

I co teraz?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Narysuj wykres wielomianu

Post autor: Freddy Eliot »

Sprawdż jaki znak stałby przy \(\displaystyle{ x}\) o najwyższej potędze. W tym wypadku jest to \(\displaystyle{ +}\), dlatego zaczynasz od góry (gdyby był \(\displaystyle{ -}\) zaczynalibyśmy od dołu). Wielomian zaczynamy zawsze rysować od prawej strony. Masz dwa pierwiastki parzystokrotne: \(\displaystyle{ x=1}\) - p. czterokrotny oraz \(\displaystyle{ x=-1}\) - p. dwukrotny. Dlatego przy obu funkcja będzie się odbijała od osi. Gdyby były nieparzystokrotne przecinałaby ją.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Narysuj wykres wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Dzięki akurat to wiedziałem... tylko myślałem, że jakoś to trzeba jeszcze rozbić.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Narysuj wykres wielomianu

Post autor: Freddy Eliot »

Nie, dwóch ostatnich iloczynów nie jesteśmy w stanie rozbić.
ODPOWIEDZ