uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: dominika1234 »

uzasadnij, że liczba \(\displaystyle{ -1}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+3 x^{3} -3 x ^{2} -11x-6}\)

zrobiłam, ale wyszło mi ze \(\displaystyle{ -1}\) jest trzykrotnym pierwiastkiem tego wielomianu, także jak ktoś może to proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, o 20:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
NiuniQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 sty 2012, o 14:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WLKP
Pomógł: 6 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: NiuniQ »

I. schemat Hornera: sprawdzasz dla \(\displaystyle{ -1}\) ile razy będzie miejscem zerowym (wychodzi \(\displaystyle{ 2}\))

II. rozkładem na czynniki: w efekcie przekształceń powinnaś otrzymać, że:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+3x^{3}-3x^{2}-11x-6=(x+1)(x+1)(x+3)(x-2)}\), więc \(\displaystyle{ -1}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, o 20:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: dominika1234 »

a o co chodzi w tym schemacie Hornera? bo nie brałam czegoś takiego.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: Disnejx86 »

Podziel przez \(\displaystyle{ x+1}\), potem znowu, a potem zobacz że \(\displaystyle{ W(-1) \neq 0}\)
NiuniQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 sty 2012, o 14:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WLKP
Pomógł: 6 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: NiuniQ »

dominika1234 pisze:a o co chodzi w tym schemacie Hornera? bo nie brałam czegoś takiego.
polecam wygooglać "Schemat Hornera Nowak" pierwszy link prowadzi do artykułu na ten temat opracowanego przez świetną nauczycielkę. Znajdziesz tam instrukcje jak liczyć i dlaczego.

@EDIT: przepraszam za literówki coś mi klawka szwankuje...
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

uzasadnienie dwukrotności pierwiatka wielomianu

Post autor: Disnejx86 »

Ten temat wytłumaczony jest w Kurczab, Świda, Kłaczkow- OE Pazdro, matematyka 2
ODPOWIEDZ