rozwiąż równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mikolajj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 wrz 2010, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 6 razy

rozwiąż równania

Post autor: mikolajj »

\(\displaystyle{ x ^{3}+x ^{2} -9x-9=0

16x ^{2}-8x+1>0}\)



jakies pomysły?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiąż równania

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x ^{3}+x ^{2} -9x-9=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x+1) -9(x+1)=0}\)


\(\displaystyle{ 16x ^{2}-8x+1>0}\)
delta, pierwiastki i wężyk
mikolajj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 wrz 2010, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 6 razy

rozwiąż równania

Post autor: mikolajj »

drugie rozumiem, ale nie mam pojęcia jak zrobiłaś to pierwsze- czy na etapie na ktorym sie zatrzymałaś to koniec rozwiązywania?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiąż równania

Post autor: anna_ »

Pogrupowałam wyrazy, teraz musisz wyłączyć \(\displaystyle{ (x+1)}\) przed nawias i potem jeszcze zastosować wzór skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ