Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: jbeb »

\(\displaystyle{ 2x^{2}- 5x^{2}+8x-3=0}\)

W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

tam mają być dwa wyrazy z \(\displaystyle{ x^2}\)?
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: jbeb »

Tak i właśnie zastanawiam się czy nie ma błędu... ale jeśli tak to jaki? \(\displaystyle{ x^{3}}\), ale to też nie daje tego ich rozwiązania...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2x^{3}- 5x^{2}+8x-3=0}\)
da rozwiązanie \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ