podane funkcje wymierne rozłożyć na rzeczywist ułamki proste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawxxxel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

podane funkcje wymierne rozłożyć na rzeczywist ułamki proste

Post autor: pawxxxel »

Witam! Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, jestem noga z algebry. Jeżeli rozwiąże te zadania to dostanę zaliczenie. Dziękuję za Wasz poświęcony czas. Z góry dzięki.

\(\displaystyle{ 1) \frac{2x+5}{x ^{2} -x-2}}\)

\(\displaystyle{ 2) -\frac{x+9}{x(x+3) ^{2} }}\)

\(\displaystyle{ 3) \frac{3x ^{2} +4x+3}{x ^{3}- x^{2} +4x-4}}\)

\(\displaystyle{ 4) \frac{x ^{3}-2x ^{2} -7x + 6}{x ^{4} +10x ^{2} +9}}\)


Jeszcze raz dziękuję
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

podane funkcje wymierne rozłożyć na rzeczywist ułamki proste

Post autor: aalmond »

Wielomiany w mianownikach trzeba zamienić na postać iloczynową.
ODPOWIEDZ