Witam! Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, jestem noga z algebry. Jeżeli rozwiąże te zadania to dostanę zaliczenie. Dziękuję za Wasz poświęcony czas. Z góry dzięki.
\(\displaystyle{ 1) P(x)= x ^{4} -3x ^{3} -2x ^{2} +11x-15, Q(x)=x ^{3} -2x+5}\)
\(\displaystyle{ 2) P(x)= x ^{4}+x+16, Q(x)= x ^{2} -3x + 4}\)
\(\displaystyle{ 3) P(x)= z ^{3} +iz+1, Q(x)=z ^{2}-i}\)
Jeszcze raz dziękuję
Oblicz iloraz wielomianu, podaj resztę z dzielenia
Oblicz iloraz wielomianu, podaj resztę z dzielenia
Chwile temu sama zastanawiałam się jak to rozwiązać (zadanie z list z algebry) w końcu się udało :
1.\(\displaystyle{ P(x)= x^4 - 3x^3 - 2x^2 + 11x - 15,\ Q(x)= x^3 - 2x + 5}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^4 - 3x^3 - 2x^2 + 11x - 15) & : & (x^3 - 2x + 5) = x - 3 \\
\underline{-x^4 + 0x^3 + 2x^2 - 5x } & & \\
\qquad= - 3x^3 + 0x^2 + 6x - 15 & & \\
\qquad \ \ \underline {3x^3 + 0x^2 - 6x + 15} & &\\
\qquad \quad \underline{ = = = =} & & \\
\qquad \qquad R = 0 & &
\end{array}}\)
Czy wszystko jest jasne ?, myślę ze znasz zasady dzielenia wielomianów
Ps.: Pierwszy raz komuś odpowiadam na tym forum, także za błędy czysto techniczne przepraszam
1.\(\displaystyle{ P(x)= x^4 - 3x^3 - 2x^2 + 11x - 15,\ Q(x)= x^3 - 2x + 5}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^4 - 3x^3 - 2x^2 + 11x - 15) & : & (x^3 - 2x + 5) = x - 3 \\
\underline{-x^4 + 0x^3 + 2x^2 - 5x } & & \\
\qquad= - 3x^3 + 0x^2 + 6x - 15 & & \\
\qquad \ \ \underline {3x^3 + 0x^2 - 6x + 15} & &\\
\qquad \quad \underline{ = = = =} & & \\
\qquad \qquad R = 0 & &
\end{array}}\)
Czy wszystko jest jasne ?, myślę ze znasz zasady dzielenia wielomianów
Ps.: Pierwszy raz komuś odpowiadam na tym forum, także za błędy czysto techniczne przepraszam
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .