Szybkie rozkładanie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Szybkie rozkładanie wielomianu
Witam!
Mam pewne pytanie czy są jakieś sztuczki, żeby zauważyć na podstawie równania wielomianowego/wielomianu, które liczby są lepszymi kandydatami na pierwiastki (zbyt wielu kandydatów z tw. o wym. pierwiastkach wielomianu).
Mam na myśli przykładu typu:
\(\displaystyle{ x^3+12x^2+44x+48=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-3x^3-14x^2-20x-24=0}\)
Mam pewne pytanie czy są jakieś sztuczki, żeby zauważyć na podstawie równania wielomianowego/wielomianu, które liczby są lepszymi kandydatami na pierwiastki (zbyt wielu kandydatów z tw. o wym. pierwiastkach wielomianu).
Mam na myśli przykładu typu:
\(\displaystyle{ x^3+12x^2+44x+48=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-3x^3-14x^2-20x-24=0}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 21:45 przez oskar11, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
Np. w pierwszym można zauważyć, ze kandydaci są wyłącznie ujemni oraz ze względu na dodatnie współczynniki oraz aż 3. potęgę iksa proponowałbym szukać wśród tych mniejszych liczb.
Co do drugiego to w sumie loteria, więc ciężko kandydatów ustalić. Pewnie będzie coś dodatniego niezbyt dużego (bo \(\displaystyle{ x^4}\) wywala nam liczby wysoko, ale za to reszta współczynników jest ujemna).
Należy się kierować intuicją.
Czasem uda się pobawić tak jak tu: 279591.htm - ale jak widać- nie zawsze.
Co do drugiego to w sumie loteria, więc ciężko kandydatów ustalić. Pewnie będzie coś dodatniego niezbyt dużego (bo \(\displaystyle{ x^4}\) wywala nam liczby wysoko, ale za to reszta współczynników jest ujemna).
Należy się kierować intuicją.
Czasem uda się pobawić tak jak tu: 279591.htm - ale jak widać- nie zawsze.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Szybkie rozkładanie wielomianu
Bo dajmy na to w tym pierwszym widziałem takie rozwiązanie w sieci (trzy trafione za pierwszym razem):
\(\displaystyle{ x^3+12x^2+44x+48=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccc}
& 1 & 12 & 44 & 48 \\
-6 & 1 & 6 & 8 & 0 \\
-4 & 1 & 8 & 12 & 0 \\
-2 & 1 & 10 & 24 & 0 \\
\end{tabular}}\)
Jak jest korzystniej - szukać dla podstawowego wyrażenia (najwyższe potęgi - tak jak powyżej) pierwiastków czy lepiej jednak schodzić niżej i dla niższych współczynników (oddzielna tabelka, tudzież w tej samej).
W tym drugim (drugi z pierwszego postu) też zresztą widziałem jak za pierwszym razem ktoś trafił dwa pierwiastki, którymi były: \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 6}\), więc nie wiem jak niektórzy to robią.
\(\displaystyle{ x^3+12x^2+44x+48=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccc}
& 1 & 12 & 44 & 48 \\
-6 & 1 & 6 & 8 & 0 \\
-4 & 1 & 8 & 12 & 0 \\
-2 & 1 & 10 & 24 & 0 \\
\end{tabular}}\)
Jak jest korzystniej - szukać dla podstawowego wyrażenia (najwyższe potęgi - tak jak powyżej) pierwiastków czy lepiej jednak schodzić niżej i dla niższych współczynników (oddzielna tabelka, tudzież w tej samej).
W tym drugim (drugi z pierwszego postu) też zresztą widziałem jak za pierwszym razem ktoś trafił dwa pierwiastki, którymi były: \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 6}\), więc nie wiem jak niektórzy to robią.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
Dla rownania trzeciego stopnia zawsze zadzialaja takie podstawienia
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}\\
y=u+v}\)
Podobne podstawienia zadzialaja dla rownania czwartego stopnia
Czy ja wiem czy jest to szybkie rozkladanie ?
Na pewno jest ono skuteczne
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}\\
y=u+v}\)
Podobne podstawienia zadzialaja dla rownania czwartego stopnia
Czy ja wiem czy jest to szybkie rozkladanie ?
Na pewno jest ono skuteczne
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Szybkie rozkładanie wielomianu
Mariuszm, mógłbyś to pokazać na jakimś przykładzie?
Piasek101, tak to po prostu wyglądało - tego typu przykładu szły gładko - nie zawsze wszystkie za pierwszym, ale mimo wszystko z dużą skutecznością - być może kwestia szybkiego rachowania w pamięci i dobrej intuicji.
Piasek101, tak to po prostu wyglądało - tego typu przykładu szły gładko - nie zawsze wszystkie za pierwszym, ale mimo wszystko z dużą skutecznością - być może kwestia szybkiego rachowania w pamięci i dobrej intuicji.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
\(\displaystyle{ x^3+12x^2+44x+48=0\\
x=y-4\\
\left(y-4 \right)^3+12\left( y-4\right)^2+44\left( y-4\right)+48\\
y^3-12y^2+48y-64+12y^2-96y+192+44y-176+48\\
y^3-4y=0\\
y=u+v\\
\left( u+v\right)^3-4\left( u+v\right)=0\\
u^3+v^3+3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{4}{3} \right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ 3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{4}{3} \right)=0 \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ uv= \frac{4}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ u^3v^3= \frac{64}{27} \end{cases} \\}\)
Powyższy układ równań to wzory Viete równania kwadratowego
\(\displaystyle{ t^2+ \frac{64}{27}=0\\
\left( t+ \frac{8 \sqrt{3} }{9}i \right)\left( t- \frac{8 \sqrt{3} }{9}i \right)=0\\
t_{1}=\frac{8 \sqrt{3} }{9}i\\
t_{2}=-\frac{8 \sqrt{3} }{9}i\\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
u_{1}v_{1}= 1+ \frac{1}{3}= \frac{4}{3} \\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{2}=\exp{\left( \frac{2\pi \cdot i}{3} \right) }u_{1} \\ v_{2}=\exp{\left( \frac{4\pi \cdot i}{3} \right) }v_{1} \end{cases}\\
\begin{cases} u_{3}=\exp{\left( \frac{4\pi \cdot i}{3} \right) }u_{1} \\ v_{3}=\exp{\left( \frac{2\pi \cdot i}{3} \right) }v_{1} \end{cases}\\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{2}=-1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{2}=-1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{3}= -\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{3}= \frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} y_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i +1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ y_{2}=-1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i+-1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i\\y_{3}=-\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i+\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases} \\
\begin{cases} y_{1}=2 \\ y_{2}=-2\\y_{3}=0 \end{cases}\\
\begin{cases} x_{1}=-2 \\ x_{2}=-6\\x_{3}=-4 \end{cases}}\)
Aby wykorzystać ten pomysł do równania
\(\displaystyle{ x^4-3x^3-14x^2-20x-24=0}\)
trzeba zastosować podstawienia
\(\displaystyle{ x=y +\frac{3}{4}\\
2y=u+v+w}\)
x=y-4\\
\left(y-4 \right)^3+12\left( y-4\right)^2+44\left( y-4\right)+48\\
y^3-12y^2+48y-64+12y^2-96y+192+44y-176+48\\
y^3-4y=0\\
y=u+v\\
\left( u+v\right)^3-4\left( u+v\right)=0\\
u^3+v^3+3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{4}{3} \right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ 3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{4}{3} \right)=0 \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ uv= \frac{4}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=0 \\ u^3v^3= \frac{64}{27} \end{cases} \\}\)
Powyższy układ równań to wzory Viete równania kwadratowego
\(\displaystyle{ t^2+ \frac{64}{27}=0\\
\left( t+ \frac{8 \sqrt{3} }{9}i \right)\left( t- \frac{8 \sqrt{3} }{9}i \right)=0\\
t_{1}=\frac{8 \sqrt{3} }{9}i\\
t_{2}=-\frac{8 \sqrt{3} }{9}i\\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
u_{1}v_{1}= 1+ \frac{1}{3}= \frac{4}{3} \\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{2}=\exp{\left( \frac{2\pi \cdot i}{3} \right) }u_{1} \\ v_{2}=\exp{\left( \frac{4\pi \cdot i}{3} \right) }v_{1} \end{cases}\\
\begin{cases} u_{3}=\exp{\left( \frac{4\pi \cdot i}{3} \right) }u_{1} \\ v_{3}=\exp{\left( \frac{2\pi \cdot i}{3} \right) }v_{1} \end{cases}\\
\begin{cases} u_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{1}=1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{2}=-1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{2}=-1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} u_{3}= -\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ v_{3}= \frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases}\\
\begin{cases} y_{1}=1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i +1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i \\ y_{2}=-1+ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i+-1- \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot i\\y_{3}=-\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i+\frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot i \end{cases} \\
\begin{cases} y_{1}=2 \\ y_{2}=-2\\y_{3}=0 \end{cases}\\
\begin{cases} x_{1}=-2 \\ x_{2}=-6\\x_{3}=-4 \end{cases}}\)
Aby wykorzystać ten pomysł do równania
\(\displaystyle{ x^4-3x^3-14x^2-20x-24=0}\)
trzeba zastosować podstawienia
\(\displaystyle{ x=y +\frac{3}{4}\\
2y=u+v+w}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
Horner jest skuteczny i szybki - w zasadzie nie wymaga ,,rachowania w pamięci".oskar11 pisze:Piasek101, tak to po prostu wyglądało - tego typu przykładu szły gładko - nie zawsze wszystkie za pierwszym, ale mimo wszystko z dużą skutecznością - być może kwestia szybkiego rachowania w pamięci i dobrej intuicji.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
Mozna podac takie wielomiany ze "Horner" nie bedzie ani szybszy ani skuteczny
Poza tym ten "Horner" sluzy tylko do dzielenia przez dwumian i obliczania wartosci
wiec pierwiastek musisz znac
Obliczanie wartości wielomianu pozwala zgadywać pierwiastki ale to nie zawsze jest szybsze
nie jest także skuteczne
Poza tym nie zawsze da sie znaleźć pierwiastki wymierne ani łatwo pogrupować wyrazy
a te podstawienia pozwolą obniżyć stopień każdego wielomianu trzeciego i czwartego stopnia
Poza tym ten "Horner" sluzy tylko do dzielenia przez dwumian i obliczania wartosci
wiec pierwiastek musisz znac
Obliczanie wartości wielomianu pozwala zgadywać pierwiastki ale to nie zawsze jest szybsze
nie jest także skuteczne
Poza tym nie zawsze da sie znaleźć pierwiastki wymierne ani łatwo pogrupować wyrazy
a te podstawienia pozwolą obniżyć stopień każdego wielomianu trzeciego i czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
To, że można znaleźć - prawda; ale dotyczy to wszystkich metod (też tej ,,krótkiej" którą podałeś).
A co do
A co do
nie zgadzam się.mariuszm pisze: Poza tym ten "Horner" sluzy tylko do dzielenia przez dwumian i obliczania wartosci
wiec pierwiastek musisz znac
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 sty 2012, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WLKP
- Pomógł: 6 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
pamiętajcie, że jeżeli suma współczynników jest równa 0 to jego pierwiastkiem jest 1.
jest jeszcze twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
małe co nieco odnoście Hornera:
jest jeszcze twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
małe co nieco odnoście Hornera:
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Szybkie rozkładanie wielomianu
Jeszcze mam takie pytanie co do rozkładania na postać iloczynową, kiedy to niewiadoma w jednym z iloczynów jest ze znakiem minus, a mianowicie:
\(\displaystyle{ (3x^2-5x+2)(5-2x)(x^2+1)>0}\)
Czyli najpierw mogę podzielić przez czynnik stałego znaku i dostać:
\(\displaystyle{ (3x^2-5x+2)(5-2x)>0}\)
Chodzi mi o to, że gdy mamy \(\displaystyle{ 5-2x}\), to wiadomo, że \(\displaystyle{ x=\frac{5}{2}}\), tylko jeśli zapiszę całość już w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ (x-\frac{2}{3})(x-1)(x-\frac{5}{2})>0}\)
To teraz skoro przy iloczynowej mam odwrotne znaki muszę tego minusa potraktować jako współczynnik a przed całością i wtedy roboczy wykres f. wielomianowej rysować spod osi?
\(\displaystyle{ -(x-\frac{2}{3})(x-1)(x-\frac{5}{2})>0}\)
\(\displaystyle{ (3x^2-5x+2)(5-2x)(x^2+1)>0}\)
Czyli najpierw mogę podzielić przez czynnik stałego znaku i dostać:
\(\displaystyle{ (3x^2-5x+2)(5-2x)>0}\)
Chodzi mi o to, że gdy mamy \(\displaystyle{ 5-2x}\), to wiadomo, że \(\displaystyle{ x=\frac{5}{2}}\), tylko jeśli zapiszę całość już w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ (x-\frac{2}{3})(x-1)(x-\frac{5}{2})>0}\)
To teraz skoro przy iloczynowej mam odwrotne znaki muszę tego minusa potraktować jako współczynnik a przed całością i wtedy roboczy wykres f. wielomianowej rysować spod osi?
\(\displaystyle{ -(x-\frac{2}{3})(x-1)(x-\frac{5}{2})>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Szybkie rozkładanie wielomianu
Nie musisz tak robić (bo komplikujesz sprawę), masz wyznaczyć ,,zera" nawiasów (i je masz) potem rysowanie ,,węża".
A czepiając się (chociaż nie ma to wpływu na rozwiązanie) to nie jest tym samym.
A czepiając się (chociaż nie ma to wpływu na rozwiązanie) to nie jest tym samym.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Szybkie rozkładanie wielomianu
Mógłbyś rozwinąć?piasek101 pisze: A czepiając się (chociaż nie ma to wpływu na rozwiązanie) to nie jest tym samym.
Czyli jak jestem na tym etapie:
\(\displaystyle{ (x-\frac{2}{3})(x-1)(x-\frac{5}{2})>0}\)
To co najrozsądniej zrobić, żeby nie zgubić tego minusa i nie przekombinować?
Spojrzeć na podstawową formę zawsze i z tego wnioskować znak niewiadomej i nie kombinować?
W sensie z tej
\(\displaystyle{ (3x^2-5x+2)(5-2x)>0}\)