Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Witam!
Mam problem z doprowadzeniem do najprostszej postaci dwóch wielomianów.
Może zacznijmy od jednego póki co.
\(\displaystyle{ W(x)=x^8+x^4+1=x^8+2x^4+1-x^4=(x^4+1)^2-x^4=(x^4+1)^2-(x^2)^2=(x^4-x^2+1)(x^4+x^2+1)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2+1)^2-x^2)}\)
Dalej nie udało mi się tego sensownie uprościć - prosiłbym o jakąś wskazówkę.
Mam problem z doprowadzeniem do najprostszej postaci dwóch wielomianów.
Może zacznijmy od jednego póki co.
\(\displaystyle{ W(x)=x^8+x^4+1=x^8+2x^4+1-x^4=(x^4+1)^2-x^4=(x^4+1)^2-(x^2)^2=(x^4-x^2+1)(x^4+x^2+1)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2+1)^2-x^2)}\)
Dalej nie udało mi się tego sensownie uprościć - prosiłbym o jakąś wskazówkę.
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
za \(\displaystyle{ x^4}\) podstaw \(\displaystyle{ t}\) i rozwiąż jak zwykłą deltę:)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Dziękuję, nie wiem jak mi to umknęło - późno się zrobiło .
\(\displaystyle{ W(x)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2+1)^2-x^2)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2-x+1)(x^2+x+1))}\)
Także zostaje jedynie:
\(\displaystyle{ (x^2-1)^2+x^2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2+1)^2-x^2)=((x^2-1)^2+x^2)((x^2-x+1)(x^2+x+1))}\)
Także zostaje jedynie:
\(\displaystyle{ (x^2-1)^2+x^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Autorzy jednak męczyli jeszcze tę postać - dość karkołomny przykład.
Ogólnie cała odpowiedź wygląda następująco:
\(\displaystyle{ (x^2+x+1)(x^2-x+1)(x^2+x\sqrt{3}+1)(x^2-x\sqrt{3}+1)}\)
Ogólnie cała odpowiedź wygląda następująco:
\(\displaystyle{ (x^2+x+1)(x^2-x+1)(x^2+x\sqrt{3}+1)(x^2-x\sqrt{3}+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Metodą grupowania raczej trudno do takiej postaci dojść.
Więc chyba tylko podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t,t>0}\), delta i pierwiastki
Więc chyba tylko podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t,t>0}\), delta i pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
% ... %5E2+%2B+1
Z tymże podstawienie nic mi nie daje, bo delta i tak jest ujemna swoją drogą czy przy założeniu dla zmiennej pomocniczej powinna być większe czy większe bądź równe od zera?
Z tymże podstawienie nic mi nie daje, bo delta i tak jest ujemna swoją drogą czy przy założeniu dla zmiennej pomocniczej powinna być większe czy większe bądź równe od zera?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Fakt, nie sprawdziłam tej delty.
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^4 - x^2 + 1=(x^4+2x^2+1)-3x^2=(x^2+1)^2-(x \sqrt{3} )^2=\\(x^2+1-x \sqrt{3})(x^2+1+x \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^4 - x^2 + 1=(x^4+2x^2+1)-3x^2=(x^2+1)^2-(x \sqrt{3} )^2=\\(x^2+1-x \sqrt{3})(x^2+1+x \sqrt{3})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Dziękuję serdecznie.
Jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{12}-2x^6+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^6-1)^2=((x^2)^3-1)^2=(x^2-1)^2(x^4+x^2+1)^2=(x^2-1)^2((x^2+1)^2-x^2)^2=(x^2-1)^2((x^2-x+1)(x^2+x+1))^2=(x+1)^2(x-1)^2(x^2-x+1)^2(x^2+x+1)^2}\)
Jak mam dajmy na to
\(\displaystyle{ (x^2-1)^2}\)
to po prostu traktuję jako \(\displaystyle{ (a-b)^2}\), a dla:
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-x^2)^2}\)
Wtedy lewy nawias jako wyrażenie \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ \sqrt{x}^2}\) jako \(\displaystyle{ b}\), tylko jeszcze pytanie co do potęg pozostających przy nawiasach - to jak wyrażenie zwinę do iloczynu, czyli tak jak powyżej, to na mocy tego, że \(\displaystyle{ a^n b^n=(ab)^n}\)?
Czy są jakieś inne sposoby, żeby w miarę szybko rozkładać tego typu przykłady - mam kilka jeszcze bardziej rozbudowanych i gdybym miał to robić na czas to obawiam się, że bez jakiegoś programu do obliczeń byłoby ciężko.
Jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{12}-2x^6+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^6-1)^2=((x^2)^3-1)^2=(x^2-1)^2(x^4+x^2+1)^2=(x^2-1)^2((x^2+1)^2-x^2)^2=(x^2-1)^2((x^2-x+1)(x^2+x+1))^2=(x+1)^2(x-1)^2(x^2-x+1)^2(x^2+x+1)^2}\)
Jak mam dajmy na to
\(\displaystyle{ (x^2-1)^2}\)
to po prostu traktuję jako \(\displaystyle{ (a-b)^2}\), a dla:
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-x^2)^2}\)
Wtedy lewy nawias jako wyrażenie \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ \sqrt{x}^2}\) jako \(\displaystyle{ b}\), tylko jeszcze pytanie co do potęg pozostających przy nawiasach - to jak wyrażenie zwinę do iloczynu, czyli tak jak powyżej, to na mocy tego, że \(\displaystyle{ a^n b^n=(ab)^n}\)?
Czy są jakieś inne sposoby, żeby w miarę szybko rozkładać tego typu przykłady - mam kilka jeszcze bardziej rozbudowanych i gdybym miał to robić na czas to obawiam się, że bez jakiegoś programu do obliczeń byłoby ciężko.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozkład wielomianu na czynniki (duże potęgi)
Wszystko tak, tylko tutaj \(\displaystyle{ ((x^2+1)^2-x^2)^2}\) jest \(\displaystyle{ a=x^2+1}\) i \(\displaystyle{ b=x}\).
Ten sposób myślę, że jest najszybszy, jeszcze jak jest problem z rozkładem wielomianu 4 stopnia możemy skorzystać z metody Ferrariego.
Ten sposób myślę, że jest najszybszy, jeszcze jak jest problem z rozkładem wielomianu 4 stopnia możemy skorzystać z metody Ferrariego.