Jak rozwiązać takie równanie
\(\displaystyle{ (1-x) \cdot x ^{2}+4x-4}\)
na przykład, zgadłem jedno rozwiązanie ze \(\displaystyle{ x=1}\), więc możno podzielić dane wyrarzenie przez \(\displaystyle{ x-1}\) i dalej obliczyć \(\displaystyle{ x}\) z otrzymannego rozwiazania, ale jak poprawnie wytłumaczyć z kąd wziąłem że \(\displaystyle{ x=1}\)?
czy jest jeszcze inny sposób rozwiazania?
Równanie trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
Równanie trzeciego stopnia
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 18:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości: na przykład.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości: na przykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 275
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
Równanie trzeciego stopnia
Dlaczego zgadłeś ? możesz to wiedzieć z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych, wymnożysz to i masz
\(\displaystyle{ -x^3+x^2+4x-4}\) widać że pierwiastkiem jest x=1.
\(\displaystyle{ -x^3+x^2+4x-4}\) widać że pierwiastkiem jest x=1.