Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ \text{Zadanie 1}}\)
Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) trzeciego stopnia są liczby \(\displaystyle{ -3,-2,2}\). Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ Q(x^{2}+2x-1)=0}\). Ja to robię tak:
\(\displaystyle{ Q(x)=a(x+3)(x+2)(x-2)}\) no i podstawiam \(\displaystyle{ x^{2}+2x-1}\) pod każdy x, i dostaję wynik że \(\displaystyle{ x=-1, x=1}\) bo w pierwszym nawiasie: \(\displaystyle{ x^{2}+2x+2}\) wyróżnik jest ujemny.... Dlaczego wobec tego w odpowiedziach jest -1,1,3 ??
\(\displaystyle{ \text{Zadanie 2}}\)
Liczby: \(\displaystyle{ -2,1, \sqrt{3}}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ \text{W(x)}=ax^{6}+bx^{4}+cx^{2}+d}\), wiedząc że \(\displaystyle{ W(0)=4}\) czyli d=4, zapisz ten wielomian w postaci iloczynowej. Jak? Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach.;
Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) trzeciego stopnia są liczby \(\displaystyle{ -3,-2,2}\). Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ Q(x^{2}+2x-1)=0}\). Ja to robię tak:
\(\displaystyle{ Q(x)=a(x+3)(x+2)(x-2)}\) no i podstawiam \(\displaystyle{ x^{2}+2x-1}\) pod każdy x, i dostaję wynik że \(\displaystyle{ x=-1, x=1}\) bo w pierwszym nawiasie: \(\displaystyle{ x^{2}+2x+2}\) wyróżnik jest ujemny.... Dlaczego wobec tego w odpowiedziach jest -1,1,3 ??
\(\displaystyle{ \text{Zadanie 2}}\)
Liczby: \(\displaystyle{ -2,1, \sqrt{3}}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ \text{W(x)}=ax^{6}+bx^{4}+cx^{2}+d}\), wiedząc że \(\displaystyle{ W(0)=4}\) czyli d=4, zapisz ten wielomian w postaci iloczynowej. Jak? Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach.;
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie wielomianowe
1. Musisz rozwiązać trzy równania:
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = -3}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = -2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = 2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = -3}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = -2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-1 = 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie wielomianowe
Pierwsze:
\(\displaystyle{ -1}\) jest z pierwszego równania
Drugie:
Musisz po prostu rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ W(-2)=0\\
W(1)=0\\
W\left(\sqrt{3}\right)=0\\
W(0)=4}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest z pierwszego równania
Drugie:
Musisz po prostu rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ W(-2)=0\\
W(1)=0\\
W\left(\sqrt{3}\right)=0\\
W(0)=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Równanie wielomianowe
bartek118, ale tam jest postać iloczynowa (proszą) a po rozwiązaniu dostaje bardzo dziwne ułamki, myślę ze jest jakiś szybszy sposób. dzieki, 1 rozumiem.