Mam taki wielomian
\(\displaystyle{ x( x^{2}+12)=13}\)
i nie wiem jak go rozwiązać bo jestem zielony bardzo w tym a jutro muszę takie przykłady porozwiązywać a zawsze miałem do zera i jakoś szło a teraz nie moge nic z tym zrobić przed nawias nie mogę,przestawić liczby też nie.
Równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Równania wielomianowe
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych i dzielenie wielomianu.
Na początek bym wymnożył lewą stronę i przeniósł 13 na lewą stronę.
Już widać, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Na początek bym wymnożył lewą stronę i przeniósł 13 na lewą stronę.
Już widać, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)