Rozłóż na czynniki wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
Takie coś:
\(\displaystyle{ (x ^{2}+1- \sqrt{2}x)(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x)}\) ?-- 3 sty 2012, o 19:04 --\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}-3x ^{2}+9}\)
\(\displaystyle{ -3x ^{2}=6x ^{2}-9x ^{2}}\)
Skąd to się wzięło i co dalej robić?
\(\displaystyle{ (x ^{2}+1- \sqrt{2}x)(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x)}\) ?-- 3 sty 2012, o 19:04 --\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}-3x ^{2}+9}\)
\(\displaystyle{ -3x ^{2}=6x ^{2}-9x ^{2}}\)
Skąd to się wzięło i co dalej robić?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
Ktoś chce abyś zauważył, żeWarlok20 pisze:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}-3x ^{2}+9}\)
\(\displaystyle{ -3x ^{2}=6x ^{2}-9x ^{2}}\)
Skąd to się wzięło i co dalej robić?
\(\displaystyle{ W(x)=(x^4+6x^2+9)-9x^2}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozłóż na czynniki wielomian
Rozumiem że chodzi o dziedzinę zespoloną. Bo jeśli nie, to to:
\(\displaystyle{ (x ^{2}- \sqrt{2}x +1)(x ^{2}+ \sqrt{2}x+1)}\) jest końcową odpowiedzią
\(\displaystyle{ (x ^{2}- \sqrt{2}x +1)(x ^{2}+ \sqrt{2}x+1)}\) jest końcową odpowiedzią