Równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Arvit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 45 razy

Równanie

Post autor: Arvit »

Wyznacz h:
\(\displaystyle{ \frac{4ah}{2a^2}=\frac{2a^2+4ah}{4ah}}\)
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Równanie

Post autor: Maniek »

\(\displaystyle{ 16a^2h^2=8a^3h+4a^4 \\ 4h^2-2ah-a^2=0}\)

teraz delta i pierwiastki.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Równanie

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \Delta=4a^2-4\cdot 4 (-a^2)=4a^2+16a^2=20a^2\\
\sqrt{\Delta}=2a\sqrt{5}\\
h_1=\frac{2a-2a\sqrt{5}}{4}=\frac{a-a\sqrt{5}}{2}=\frac{a(1-\sqrt{5})}{2}\\
h_2=\frac{2a+2a\sqrt{5}}{4}=\frac{a+a\sqrt{5}}{2}=\frac{a(1+\sqrt{5})}{2}\\
\\
h=\frac{a(1-\sqrt{5})}{2} h=\frac{a(1+\sqrt{5})}{2}}\)


Dobrze?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie

Post autor: *Kasia »

setch, czy przypadkiem wyliczając \(\displaystyle{ h_1\ i\ h_2}\) nie dzielisz przez \(\displaystyle{ 2a}\)?
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Równanie

Post autor: setch »

nie?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie

Post autor: *Kasia »

Wyraziłam się nieprecyzyjnie...
\(\displaystyle{ h_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{2a-2a\sqrt{5}}{8}}\)
ODPOWIEDZ