proszę o sprawdzenie , gdzie zrobiłem błąd i pomoc w narysowaniu wykresu funkcji. Z początku rozwiązuję równanie
\(\displaystyle{ |x^4-9x^2|>x^4-9x^2}\)
\(\displaystyle{ 1 zał. x^4-9x^2\geqslant 0\qquad x\in<-3,0>\cup<3,+\infty>}\) wychodzi \(\displaystyle{ 0\geqslant0 \qquad czyli \qquad x\in R}\)
\(\displaystyle{ 2 zał. x^4-9x^2<0 \qquad Df x\in(-\infty ,-3)\cup(0,3) \qquad potem -x^4+9x^2-x^4+9x^2>0}\)
dochodzę do\(\displaystyle{ -2x^2(x-3)(x+3)>0}\) i mam miejsca zerowe -3,0,3
odpowiedź ma być (-3,3) bez 0
nierówność wielomianowa z wartością bezwzgledną
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
nierówność wielomianowa z wartością bezwzgledną
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 20:03 przez sfiksowany, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
nierówność wielomianowa z wartością bezwzgledną
rozwiąż jeszcze raz
\(\displaystyle{ x^4-9x^2<0}\)
poza tym rozwiązaniem nierówności:
\(\displaystyle{ x^4-9x^2>x^4-9x^2}\) jest zbiór pusty
\(\displaystyle{ x^4-9x^2<0}\)
poza tym rozwiązaniem nierówności:
\(\displaystyle{ x^4-9x^2>x^4-9x^2}\) jest zbiór pusty
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 20:03 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
nierówność wielomianowa z wartością bezwzgledną
Pierwsza nierówność jest również rozwiazana źle:
\(\displaystyle{ x^4-9x^2 \ge 0\\
x^2(x-3)(x+3) \ge 0\\}\)
\(\displaystyle{ x = 0}\) jest pierwiastkiem podwójnym, wiec musisz odbić, jak rysujesz sobie wykres określając przedziały.
\(\displaystyle{ x^4-9x^2 \ge 0\\
x^2(x-3)(x+3) \ge 0\\}\)
\(\displaystyle{ x = 0}\) jest pierwiastkiem podwójnym, wiec musisz odbić, jak rysujesz sobie wykres określając przedziały.