Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Witajcie.
Mam takie zadanko, z którym nie mogę sobie poradzić. Brzmi ono następująco:
1. Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{4}-9x^{2}+14}\)
b) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{6}-19x^{3}-216}\)
2. Wyznacz miejsca zerowe wielomianu:
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{3}+x^{2}-\left( 2 \sqrt{2}+2 \right)}\)
Mam takie zadanko, z którym nie mogę sobie poradzić. Brzmi ono następująco:
1. Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{4}-9x^{2}+14}\)
b) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{6}-19x^{3}-216}\)
2. Wyznacz miejsca zerowe wielomianu:
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{3}+x^{2}-\left( 2 \sqrt{2}+2 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2012, o 16:09 przez jagielloma, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Po pierwsze to chyba nie dopisałeś \(\displaystyle{ x}\) przy potęgach. A po drugie to z czym masz problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Faktycznie nie dopisałem, ale już poprawiłem to. Nie wiem jak zacząć to robić. "X" przed nawias na pewno nie dam rady wyciągnąć. Trzeba w tych przykładach korzystać ze schematu Hornera?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
W które miejsce mam podstawić zmienną pomocniczą? Bo na pewno nie za "X".
Chodzi o to, że np. \(\displaystyle{ t= x^{2}}\)?
Chodzi o to, że np. \(\displaystyle{ t= x^{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 1 sty 2012, o 16:25 przez jagielloma, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
1a) \(\displaystyle{ t = x^2 (t \ge 0)}\)
1b) \(\displaystyle{ t = x^3}\)
W zadaniu nr 2 po przyrównaniu wielomianu do zera zauważ, że:
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} = 2\sqrt{2} + 2}\)
\(\displaystyle{ x^{2} \cdot x + x^{2} = 2 \cdot \sqrt{2} + 2}\)
1b) \(\displaystyle{ t = x^3}\)
W zadaniu nr 2 po przyrównaniu wielomianu do zera zauważ, że:
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} = 2\sqrt{2} + 2}\)
\(\displaystyle{ x^{2} \cdot x + x^{2} = 2 \cdot \sqrt{2} + 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Czyli to wygląda tak:
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{4}-9x^{2}+14}\)
\(\displaystyle{ t= x^{2}}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right)= t^{2}-9t^{2}+14}\)
\(\displaystyle{ \Delta=81-56=25 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=5}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{9-5}{2}= \frac{4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{9+5}{2}= \frac{14}{2}=7}\)
\(\displaystyle{ odp.: W\left( x\right)=(x-2)(x-7)}\)
Czy to jest dobrze? Później tak samo postępuję z podpunktem b)?
W tym drugim zadaniu nic mi nie mówi ten warunek.
a) \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{4}-9x^{2}+14}\)
\(\displaystyle{ t= x^{2}}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right)= t^{2}-9t^{2}+14}\)
\(\displaystyle{ \Delta=81-56=25 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=5}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{9-5}{2}= \frac{4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{9+5}{2}= \frac{14}{2}=7}\)
\(\displaystyle{ odp.: W\left( x\right)=(x-2)(x-7)}\)
Czy to jest dobrze? Później tak samo postępuję z podpunktem b)?
W tym drugim zadaniu nic mi nie mówi ten warunek.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
nie jest dobrze, bo nie panujesz nad oznaczeniami i zmieniasz litery jak ci się podoba.jagielloma pisze: \(\displaystyle{ odp.: W\left( x\right)=(x-2)(x-7)}\)
Czy to jest dobrze?
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-2)(x^2-7)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Faktycznie trochę pomieszałem. W zadaniu 1 b) wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ W\left(x\right)= x^{6}-19x^{3}-216}\)
\(\displaystyle{ t= x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W\left(t\right)= t^{2}-19t-216}\)
\(\displaystyle{ \Delta=361+864=1225 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=35}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{19+35}{2}= \frac{54}{2}=27}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{19-35}{2}= \frac{-6}{2}=-3}\)
\(\displaystyle{ W\left(t\right)= (t-27)(t+3)}\)
\(\displaystyle{ Odp.: W\left(x\right)=(x^{3}-27)(x^{3}+3)}\)
Dobrze to jest?
\(\displaystyle{ W\left(x\right)= x^{6}-19x^{3}-216}\)
\(\displaystyle{ t= x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W\left(t\right)= t^{2}-19t-216}\)
\(\displaystyle{ \Delta=361+864=1225 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=35}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{19+35}{2}= \frac{54}{2}=27}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{19-35}{2}= \frac{-6}{2}=-3}\)
\(\displaystyle{ W\left(t\right)= (t-27)(t+3)}\)
\(\displaystyle{ Odp.: W\left(x\right)=(x^{3}-27)(x^{3}+3)}\)
Dobrze to jest?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
znów źle:błędnie wyznaczyłeś jeden z pierwiastków, ile naprawdę wynosi \(\displaystyle{ \frac{19-35}{2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
Jakoś po tej przerwie świątecznej ciężko mi idzie.
Faktycznie to będzie \(\displaystyle{ -8}\) i tylko tam się zmieni z \(\displaystyle{ +3}\) na \(\displaystyle{ +8}\).
Faktycznie to będzie \(\displaystyle{ -8}\) i tylko tam się zmieni z \(\displaystyle{ +3}\) na \(\displaystyle{ +8}\).
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozkład wielomianu na czynniki możliwie najniższego stopnia
jeszcze to rozkładać ze wzorów na \(\displaystyle{ a^3-b^3}\) oraz \(\displaystyle{ a^3+b^3}\)jagielloma pisze:tam się zmieni z \(\displaystyle{ +3}\) na \(\displaystyle{ +8}\).
\(\displaystyle{ x^3-27=x^3-3^3=(x-3)(x^2+3x+9)}\)
\(\displaystyle{ x^3+8=x^3+2^3=(x+2)(x^2-2x+4)}\)