Dlaczego dzielna musi być stopnia wyższego/równego st. dzie?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Gawroon7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sądecczyzna
Podziękował: 3 razy

Dlaczego dzielna musi być stopnia wyższego/równego st. dzie?

Post autor: Gawroon7 »

Witam,

No bo własnie nie było mnie na lekcji, przepisuję zeszyt i jest napisane
"Dzielna musi być stopnia wyższego lub równego stopniowi dzielnika"
I nie wiem dlaczego, mógłby mi to ktoś rozpisać/wyprowadzić?
Czy to chodzi po prostu o to że wtedy byłby jakiś ułamek? No nie wiem..
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Dlaczego dzielna musi być stopnia wyższego/równego st. dzie?

Post autor: Lbubsazob »

Chodzi o dzielenie wielomianów? Jeśli tak, to chyba dość logiczne, bo jeżeli chcesz podzielić wielomian niższego stopnia przez wielomian wyższego stopnia, to już nic z tym nie zrobisz, możesz zapisać tylko w postaci \(\displaystyle{ \frac{ax+b}{cx^2+dx+e}}\) (albo innej, zależy jakie to są wielomiany).
Awatar użytkownika
Gawroon7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sądecczyzna
Podziękował: 3 razy

Dlaczego dzielna musi być stopnia wyższego/równego st. dzie?

Post autor: Gawroon7 »

Tak chodzi o dzielenie.
Aha, no więc po prostu w tej definicji brakuje słów " Aby wielomian był podzielny..."
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Dlaczego dzielna musi być stopnia wyższego/równego st. dzie?

Post autor: Lbubsazob »

Tylko że nie zawsze tak jest, że wielomian o wyższym stopniu jest podzielny przez inny wielomian o niższym stopniu (bez reszty). Po prostu np. \(\displaystyle{ \frac{x^2+5}{x+3}}\) można zapisać w prostszej postaci, a \(\displaystyle{ \frac{x+3}{x^2+5}}\) już niekoniecznie.
ODPOWIEDZ