Wykaż, że wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, że wielomian

Post autor: bliznieta07129 »

Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x-2) ^{2m} + (x-1) ^{m} – 1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-2)}\) dla każdego \(\displaystyle{ m є N+}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wykaż, że wielomian

Post autor: bartek118 »

Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(2)=0}\), co jest już proste.
ODPOWIEDZ