Wartości parametrów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Wartości parametrów

Post autor: Joasia1414 »

Dla jakich wartości parametrów a,b,c liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{5}-3x^{4}+ax^{3}+bx^{2}+cx-1, r=1?}\)
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Wartości parametrów

Post autor: grzegorz87 »

Proponuje 3 razy dzielić przez (x-1), a potem otrzymane reszty do układu równań i przyrównać do 0.


\(\displaystyle{ (x^{5}-3x^{4}+ax^{3}+bx^{2}+cx-1):(x-1)=[x^{4}-2x^{3}+(a-2)x^{2}+(a+b-2)x+(a+b+c-2) ]+(a+b+c-3)}\)
drugie dzielenie:
\(\displaystyle{ (x^{4}-2x^{3}+(a-2)x^{2}+(a+b-2)x+a+b+c-2):(x-1)=[x^{3}-x^{2}+(a-3)x+2a+b-5]+3a+2b+c-8}\)
trzecie dzielenie:
\(\displaystyle{ (x^{3}-x^{2}+(a-3)x+2a+b-5):(x-1)=[x^{2}+a-3]+(3a+b-8)}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a+b+c-3=0\\3a+2b+c-8=0\\3a+b-8=0\end{array}}\)
nie wiem czy sie gdzieś nie pomyliłem w obliczeniach.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2007, o 21:15 przez grzegorz87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wartości parametrów

Post autor: Tristan »

Można również skorzysta z twierdzenia, które orzeka, że liczba \(\displaystyle{ r}\) jest pierwiastkiem k-krotnym wielomianu \(\displaystyle{ W}\), wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ W(r)= W'(r)=W''(r)= ... = W^{(k-1)} (r)=0 W^{(k)} 0}\).
Również dostaniemy układ równań, taki sam, jak napisał grzegorz87 ( poza drobnym błędem, tj. w drugiej linijce układu powinno być \(\displaystyle{ 3a+2b+c-8=0}\)). Jego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=3 b=-1 c=1}\), co kończy rozwiązywanie zadania.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Wartości parametrów

Post autor: grzegorz87 »

Już poprawiłem
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wartości parametrów

Post autor: mat1989 »

a nie można by tak W(1)=0
i tylko 2 razy dzielić?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wartości parametrów

Post autor: Tristan »

Też można. Chodzi o to, by mieć trzy równania, bo mamy trzy niewiadome. Metody, dzięki którym dojdziemy do otrzymania tych równań mogą być przeróżne
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Wartości parametrów

Post autor: Joasia1414 »

DO TRISTIANA jak z tego twierdzenia wykombinować 3 równania i obliczyć to a,b, c?? Pomyslałam że może \(\displaystyle{ (x-1)^{3}}\) i z tego wyjdzie \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+3x-1}\) i co dalej??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wartości parametrów

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ W(x)=x^5 -3x^4 +ax^3 +bx^2 +cx-1 \\ W'(x)= 5x^4 -12x^3 +3ax^2 +2bx+c \\ W''(x)=20x^3 -36x^2 +6ax+2b \\}\)
Z twierdzenia wynika, że \(\displaystyle{ W(1)=W'(1)=W''(1)=0}\), skąd właśnie otrzymujemy trzy równania, tj:
\(\displaystyle{ 1-3+a+b+c-1=0 5-12+3a+2b+c=0 20-36+6a+2b=0}\)
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Wartości parametrów

Post autor: Joasia1414 »

nie rozumię skąd sie wziął W'(x) i W''(x) Skąd to wytrzasnąc. Podzielić pomnożyć dodać??? Co zrobić żeby to otrzymać??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wartości parametrów

Post autor: Tristan »

Cóż, widocznie nie miałaś jeszcze pochodnych, więc zrozumiałe jest, że nie wiesz czym są te "primy". Jeśli masz ochotę się dowiedzieć czegoś na temat pochodnych i ogólnie rachunku różnioczkowego, to zajrzyj w google.
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Wartości parametrów

Post autor: Joasia1414 »

OK dzieki za pomoc. Tylko dalej nie wiem jak to ma być. Ale popróbuję - metoda prób i błędów dojśc do tego. Dzieki
ODPOWIEDZ