Wielomian - rozkład i pierwiastki
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
W poniższym przykładzie próbując rozłożyć wielomian na czynniki, zawsze zostaje mi znak \(\displaystyle{ +}\) pomiędzy jednomianami, a chcąc wyznaczyć pierwiastki wszędzie musi być przecież mnożenie.
\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+4x-4=}\)
Najsensowniejsze, do czego udało mi się wielomian doprowadzić i tak miało plusik w środku: \(\displaystyle{ x^{2} ( x^{2}+2x+3)+4(x-1)}\)
\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+4x-4=}\)
Najsensowniejsze, do czego udało mi się wielomian doprowadzić i tak miało plusik w środku: \(\displaystyle{ x^{2} ( x^{2}+2x+3)+4(x-1)}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
To może na początku skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ w(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ \left( x+2 \right)}\)
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
Hm... zadanie jest w dziale "Dodawanie, odejmowanie i mnożenie wielomianów.", więc nie sądziłem, że wymagane będzie jego podzielenie. Tym bardziej, że tego robić jeszcze nie umiem. Na pewno nie ma innego sposobu?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
Istnieje podejrzenie literówki w tym co podałeś (bo jeden z pierwiastków jest ,,brzydki").
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(x+2)+2x(x+2)+(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(x+2)+2x(x+2)+(x-2)(x+2)}\)
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
Nie, nie ma literówki. Proszę:
A to, co napisałeś nie pozwala przecież na wyciągnięcie pierwiastków. Czy może to ja nie potrafię?
A to, co napisałeś nie pozwala przecież na wyciągnięcie pierwiastków. Czy może to ja nie potrafię?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
No i zadanie nie wymaga żadnego rozkładania.
Liczba \(\displaystyle{ (a)}\) jest pierwiastkiem gdy \(\displaystyle{ W(a)=0}\).
Liczba \(\displaystyle{ (a)}\) jest pierwiastkiem gdy \(\displaystyle{ W(a)=0}\).
- Seu
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
Czyli wystarczy kolejno podstawiać cyfry z odpowiedzi i wyliczać, póki nie wyjdzie nam 0? No dobra ;]
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomian - rozkład i pierwiastki
Ogólnie metoda pozwalająca na znalezienie wszystkich liczb "podejrzanych" o bycie wymiernym pierwiastkiem wielomianu jest następująca:
Wypisujemy wszystkie dzielniki wyrazu wolnego czyli \(\displaystyle{ -4}\). Tworzą one pewien zbiór \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ p = \left\{ 1,2,4,-1,-2,-4 \right\}}\)
Wypisujemy wszystkie dzielniki wyrazu stojącego przy najwyższej potędze wielomianu, które tworzą zbiór \(\displaystyle{ q}\). Ponieważ przy \(\displaystyle{ x ^{4}}\) stoi \(\displaystyle{ 1}\) , to
\(\displaystyle{ q = \left\{ 1, -1 \right\}}\)
Liczbą podejrzaną o bycie wymiernym pierwiastkiem wielomianu jest każda kombinacja \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) (dowolny element zbioru \(\displaystyle{ p}\) podzielony przez dowolny element zbioru \(\displaystyle{ q}\) ). Jeżeli po podstawieniu za \(\displaystyle{ x}\) jakiejś kombinacji \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 0=0}\) to znak, że ta kombinacja jest wymiernym pierwiastkiem wielomianu.
Wypisujemy wszystkie dzielniki wyrazu wolnego czyli \(\displaystyle{ -4}\). Tworzą one pewien zbiór \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ p = \left\{ 1,2,4,-1,-2,-4 \right\}}\)
Wypisujemy wszystkie dzielniki wyrazu stojącego przy najwyższej potędze wielomianu, które tworzą zbiór \(\displaystyle{ q}\). Ponieważ przy \(\displaystyle{ x ^{4}}\) stoi \(\displaystyle{ 1}\) , to
\(\displaystyle{ q = \left\{ 1, -1 \right\}}\)
Liczbą podejrzaną o bycie wymiernym pierwiastkiem wielomianu jest każda kombinacja \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) (dowolny element zbioru \(\displaystyle{ p}\) podzielony przez dowolny element zbioru \(\displaystyle{ q}\) ). Jeżeli po podstawieniu za \(\displaystyle{ x}\) jakiejś kombinacji \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 0=0}\) to znak, że ta kombinacja jest wymiernym pierwiastkiem wielomianu.