Równania i nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
j4n3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z szkoły
Podziękował: 10 razy

Równania i nierówności

Post autor: j4n3k »

Miejscowości A i B łączy linia kolejowa o długości 70km. Pociąg osobowy jedzie na tej trasie o 1 godzinę dłużej i ze średnią predkością \(\displaystyle{ 8 \frac{km}{h}}\) mniejszą niż pociąg pośpieszny. Oblicz czas przejazdu pociągu pośpiesznego z miejscowości A do B.

Mi wychodzi 3.5h ;/////

w odpowiedziach jest podane, że ma wyjść 2.5h
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równania i nierówności

Post autor: aalmond »

3,5 godziny, to jest czas przejazdu pociągu osobowego. Pokaż równania, które ułożyłeś.
j4n3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z szkoły
Podziękował: 10 razy

Równania i nierówności

Post autor: j4n3k »

\(\displaystyle{ \frac{70}{x} = \frac{70}{x-1}+8}\)

\(\displaystyle{ \frac{70}{x} = \frac{70+8x-8}{x+1}/x(x+1)}\)

\(\displaystyle{ 8x^{2}-8-70 = 0}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 48}\)

\(\displaystyle{ x_{1} - \notin x<0}\)

\(\displaystyle{ x_{2} = 3,5h}\)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2011, o 12:59 przez j4n3k, łącznie zmieniany 1 raz.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równania i nierówności

Post autor: loitzl9006 »

złe równanie, bo z niego wynika, że szybkość pociągu osobowego jest większa niż pośpiesznego.

Ta \(\displaystyle{ 8}\) powinna być po lewej stronie (szybkość osobowego powiększona o osiem jest równa szybkości pośpiesznego).
j4n3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z szkoły
Podziękował: 10 razy

Równania i nierówności

Post autor: j4n3k »

\(\displaystyle{ \frac{70}{x}+8 = \frac{70}{x-1}}\)

\(\displaystyle{ \frac{70+8x}{x} = \frac{70}{x-1}/*x(x-1)}\)

\(\displaystyle{ (70+8x)(x-1) = 70x}\)

\(\displaystyle{ 8x^{2}-8x-70}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 48}\)

\(\displaystyle{ x_{1} - \notin x<0}\)

\(\displaystyle{ x_{2} = 3,5h}\)

coś chyba nie tak
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Równania i nierówności

Post autor: loitzl9006 »

No i dobrze Ci wyszło te \(\displaystyle{ 3.5}\) godziny.

Teraz zauważ, że jako \(\displaystyle{ x}\) oznaczyłeś czas przejazdu trasy przez pociąg osobowy. A z treści zadania wynika, że pociąg osobowy jedzie na tej trasie o 1 godzinę dłużej niż pośpieszny.
j4n3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z szkoły
Podziękował: 10 razy

Równania i nierówności

Post autor: j4n3k »

a no też prawda
ODPOWIEDZ