Zadanie z podręcznika do matematyki z poprzednich lat, z którym nie mogę sobie poradzić. Jest to moja pierwsza wizyta tutaj i bardzo proszę o pomoc. Jeśli to możliwe, to proszę także o odsyłacz lub wskazówkę, a nie samo rozwiązanie.
Rozłóż wielomian na czynniki:
\(\displaystyle{ w\left( x\right) = x^{5} + x^{4} + x^{3} + x^{2} - 2x - 2}\)
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 gru 2011, o 22:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
To dla mnie kłopotliwe, bo zadanie jest pewnie bardzo proste i miałem odpowiedź już wcześniej. Nie wiem jednak, jak do niego doprowadzić. Po pogrupowaniu wyrazów (obydwoma sposobami) otrzymuję:
\(\displaystyle{ \left(x + 1\right)\left(x^{4} + x^{2} - 2\right)}\)
...i w tym momencie się zatrzymuję. Nie widzę, co jeszcze mógłbym zrobić i jak dokładnie to rozwiązać. Nie jest to zadanie domowe, ani na zajęcia, ale troszkę różni się od innych i męczy mnie za każdym razem, gdy na nie spoglądam. Przepraszam także za błędy początkującego - ułomną znajomość LaTeX-a i źle nazwany temat. Czekam na odpowiedź.
\(\displaystyle{ \left(x + 1\right)\left(x^{4} + x^{2} - 2\right)}\)
...i w tym momencie się zatrzymuję. Nie widzę, co jeszcze mógłbym zrobić i jak dokładnie to rozwiązać. Nie jest to zadanie domowe, ani na zajęcia, ale troszkę różni się od innych i męczy mnie za każdym razem, gdy na nie spoglądam. Przepraszam także za błędy początkującego - ułomną znajomość LaTeX-a i źle nazwany temat. Czekam na odpowiedź.
-
- Administrator
- Posty: 34393
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5216 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
No to musisz rozłożyć \(\displaystyle{ x^4+x^2-2}\). Robisz podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\), dostajesz \(\displaystyle{ t^2+t-2}\), rozkładasz ten trójmian (postać iloczynowa), robisz podstawienie powrotne itd.
JK
JK
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Pożyteczne będzie też poznanie sztuczki umożliwiającej ponowne grupowanie:
\(\displaystyle{ x^4+x^2-2=x^4-x^2+2x^2-2=x^2(x^2-1)+2(x^2-1)=(x^2-1)(x^2+2)}\)
a tu już ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (x^2-1)=(x-1)(x+1)}\)
Drugi czynnik \(\displaystyle{ x^2+2}\) w liczbach rzeczywistych dalej się nie rozkłada.
\(\displaystyle{ x^4+x^2-2=x^4-x^2+2x^2-2=x^2(x^2-1)+2(x^2-1)=(x^2-1)(x^2+2)}\)
a tu już ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (x^2-1)=(x-1)(x+1)}\)
Drugi czynnik \(\displaystyle{ x^2+2}\) w liczbach rzeczywistych dalej się nie rozkłada.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6910
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Jeżeli chodzi o równanie
\(\displaystyle{ x^{4}+x^{2}-2}\)
to można też pobawić się wzorami skróconego mnożenia
Najpiew uzupełniamy do kwadratu później korzystamy z różnicy kwadratów
\(\displaystyle{ x^{4}+x^{2}-2}\)
to można też pobawić się wzorami skróconego mnożenia
Najpiew uzupełniamy do kwadratu później korzystamy z różnicy kwadratów