Sprawdź czy istnieje liczba a dla której wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ P(x)}\) sa równe jeśli:
\(\displaystyle{ a)\ W \left( x \right) =2x ^{4} - 3 \left( a+1 \right) x ^{3} + 4a\\
P \left( x \right) =2x ^{4} - 6x ^{3} + 8\\
b)\ W \left( x \right) = \left( 3x-a \right) ^{2} \cdot 4x\\
P \left( x \right) =36x ^{3} + 48x ^{2} + 16x}\)
Proszę o pomoc
Równość wielomianów
Równość wielomianów
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 19:38 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Równość wielomianów
a)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}- ax)(x+2a) + 8x=x^3 + ax^2 + (8 - 2a^2)x\\
P(X)=x^{3} - 2x^{2}}\)
Porównaj odpowiednie współczynniki
b) podobnie-- dzisiaj, o 19:16 --Poprzednio a) wyglądał inaczej
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}- ax)(x+2a) + 8x=x^3 + ax^2 + (8 - 2a^2)x\\
P(X)=x^{3} - 2x^{2}}\)
Porównaj odpowiednie współczynniki
b) podobnie-- dzisiaj, o 19:16 --Poprzednio a) wyglądał inaczej