Wyznacz resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Warlok20 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{4}+x ^{3}-3x ^{2}-4x-4}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ R(x)=x ^{3}-5x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x ^{2}-4}\)

Wszystko bym sam zrobił lecz nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ F(x)}\) chodzi o ten kwadrat.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: piasek101 »

Szukana jest resztą z dzielenia \(\displaystyle{ R(x)}\) przez \(\displaystyle{ F(x)}\) (bo \(\displaystyle{ P(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ F(x)}\))
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: Psiaczek »

Na początek rozłożę ci: \(\displaystyle{ x ^{4}+x ^{3}-3x ^{2}-4x-4=x^4+x^3+x^2-4x^2-4x-4=x^2(x^2+x+1)-4(x^2+x+1)=(x^2+x+1)(x^2-4)}\)


a dalej zajrzyj tu i się wzoruj, jest bardzo podobne zadanie i nie chce mi się znów tego pisać

277246.htm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: piasek101 »

Przecież wystarczy zauważyć (sprawdzić), że pierwiastki \(\displaystyle{ F(x)}\) są pierwiastkami \(\displaystyle{ P(x)}\) i wykorzystać co napisałem.
ODPOWIEDZ