Wielomian stopnia nieparzystego.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
michal2438
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 sty 2009, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koldzieje

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: michal2438 »

dostałem takie zadanie i nie wiem jak je zrobić prosiłbym o pomoc:)
Wielomian stopnia nieparzystego. Określ dziedzinę, zbiór wartości, podstawowe własności i narysuj wykres tej funkcji.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: anna_ »

Przykładowo \(\displaystyle{ y=x^3+1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: piasek101 »

Weź ten \(\displaystyle{ y=x}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: anna_ »

piasek101 pisze:Weź ten \(\displaystyle{ y=x}\)
Bez przesady . jest chyba za prosty
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: piasek101 »

I o to chodzi, zwykle proponuję takie - przypomnienie :
233603.htm
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wielomian stopnia nieparzystego.

Post autor: norwimaj »

To czas na określenie dziedziny. Hm, \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_2}\)? Skoro już jesteśmy przy najprostszych przykładach.
ODPOWIEDZ