Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
piotrek2703
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 paź 2011, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kozienice

Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Post autor: piotrek2703 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{4}+2x^{2}-3}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ R(x)=x^{3}-2x^{2}+x+2}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}-1}\)


Moglby ktos objasnic jak sie do tego zabrac od samego poczatku? Bede bardzo wdzieczny!
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W \left( x \right) =V \left( x \right) P \left( x \right) +R \left( x \right) \\ W \left( x \right) =Q \left( x \right) F \left( x \right) +R_1 \left( x \right) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ F(x)=x^{2}-1=(x-1)(x+1) \\ \\ \deg F(x)=2 \Rightarrow \deg R_1(x) \le 1 \\ R_1(x)=ax+b\;,\;\;\text{ dla }\ a,b \in \mathbb{R}}\)

Policz \(\displaystyle{ W(-1) \text{ i } W(1)}\) na dwa sposoby ( raz z pierwszego, a drugi raz z drugiego wzoru z powyższego układu ).
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Post autor: Psiaczek »

Zapisujesz dzielenie z reszta:

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x^4+2x^2-3)+R(x)}\)

tu można zauważyć że \(\displaystyle{ x^4+2x^2-3=(x^2-1)(x^2+3)}\)

zatem:

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x^2-1)(x^2+3)+R(x)}\)

podstawiając kolejno \(\displaystyle{ x=-1,x=1}\) otrzymasz

\(\displaystyle{ W(-1)=R(-1)=-2}\)

\(\displaystyle{ W(1)=R(1)=2}\)

teraz zapisujesz drugie dzielenie z resztą

\(\displaystyle{ W(x)=S(x)(x^2-1)+ax+b}\)

podstawiasz znów \(\displaystyle{ x=-1, x=1}\) bo masz już znalezione wcześniej wartości \(\displaystyle{ W(-1),W(1)}\) i otrzymujesz

układ \(\displaystyle{ -2=-a+b,2=a+b}\) którego rozwiązaniem są \(\displaystyle{ a=2,b=0}\)

Szukana reszta to \(\displaystyle{ 2x}\)
ODPOWIEDZ